У Нацполіції поскаржилися на проблеми з похованням померлих через "правки Лозового" до КПК

У Нацполіції поскаржилися на проблеми з похованням померлих через "правки Лозового" до КПК

Фото: pixabay.com

Кількість клопотань в судах з кожним днем буде зростати, наголосив заступник глави Нацполіції Віталій Невгад.

Через зміни до Кримінального процесуального кодексу судді часто не встигають за один день видати дозвіл на поховання.

Як повідомили у прес-службі Нацполіції, у Головному слідчому управлінні створили робочу групу, яка щоденно аналізує  роботу слідчих підрозділів від моменту ухвалення змін до КПК.

Аналіз свідчить, що впродовж 10 днів по Україні судами розглянуто в середньому близько 60% клопотань про проведення експертиз, направлених слідчими Нацполіції.

"У нас за ці 10 днів зафіксовано 7782 факти смерті громадян. Слідчими розглянуто 5849 фактів. Тобто, це не є проблематикою. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 1 949 фактів. І саме тут маємо певні складнощі", - зауважив заступник глави Нацполіції Віталій Невгад.

У Раді відбулось голосування за скасування скандальних "правок Лозового" щодо похорону людей

У Раді відбулось голосування за скасування скандальних "правок Лозового" щодо похорону людей

Він додав, що фактично за всіма цими фактами (1925 із 1949) призначено експертизи. Проте інколи процес видачі дозволів на видачу тіл для захоронення може затягнутись. Так, 41% (794 дозволів) від загальної кількості наданих клопотань суд видав протягом доби, 39% (753) протягом двох діб, 13% (259 дозволів) на третю добу. Окрім того, фіксуються терміни більше чотирьох діб - це понад 120 дозволів (або 6,5% від кількості поданих клопотань).

"Це перший момент, коли кількість клопотань в судах з кожним днем буде зростати. Друге - можливість направлення подань в суди у вечірній час або у вихідні дні. Це теж поки у деяких регіонах є проблемою”, - зазначив заступник глави Нацполіції.

У Нацполіції наголосили на необхідності негайного проведення на місцях зустрічей з представниками судів та прокуратури.

"Опрацювати питання та алгоритм взаємодії для того, аби не було збоїв у роботі правоохоронної системи. Закон прийнятий, і ми повинні його виконувати. Жодні зміни в законодавстві не повинні негативно вплинути на організацію нашої з вами роботи", - підкреслив Невгад.

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада затвердила законопроект №6232, що запускає судову реформу і передбачає зміни до низки кодексів, а також новації, які викликали бурхливі дискусії. 

Після цього низка депутатів і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-"радикал" Андрій Лозовий вніс поправку, яка (на думку противників цих змін) дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів за злочини проти майданівців.

5 жовтня заступник голови комітету Верховної Ради з судочинства, Леонід Ємець заявив, що скандальна поправка нардепа Лозового не потрапила до Кримінально-процесуального кодексу.

Комітет Ради змінив "поправку Лозового" до судової реформи, збільшивши граничні терміни досудового розслідування - до 12 місяців для злочинів невеликої та середньої тяжкості та 18 місяців для тяжких та особливо тяжких.

15 березня Рада не підтримала законопроект, який скасовував правки Лозового до Кримінального процесуального кодексу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація