У Нацполіції стверджують, що розкрили всі подробиці вбивства адвоката Грабовського

У Нацполіції стверджують, що розкрили всі подробиці вбивства адвоката Грабовського

Фото: УНІАН

Зниклого захисника російського ГРУшника Александрова знайшли мертвим 25 березня.

Національна поліція України розкрила всі подробиці вбивства зниклого адвоката російського ГРУшника Олександра Александрова, якого знайшли вбитим 25 березня.

Про це заявили в прес-службі відомства.

"Зокрема, після надходження 9 березня до Приморського відділу поліції м. Одеси заяви про зникнення Юрія Грабовського слідчими вже наступного дня було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі наголошують, що в ході кримінального провадження були встановлені особи, які могли знати про долю захисника, а також правоохоронці з'ясували, що Грабовський перетинав кордон України.

"10 березня, після надходження до Голосіївського управління поліції м. Києва заяви від голови районного суду про втрату зв'язку з адвокатом Ю. Грабовським, поліцією було відкрито ще одне кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України", - зазначають у Нацполіції.

Окрім того, поліцейським вдалося встановити, що напередодні зникнення адвокат був у себе в офісі, а потім зник у невідомому напрямку. Правоохоронцям стало відомо про несанкціоноване використання невідомими особистої сторінки Грабовського у соціальній мережі "Facebook".

У прес-службі наголошують, що в ході слідства були проведені обшуки за місцем проживання та роботи адвоката. Необхідні речі правоохоронці вилучили для проведення експертиз. Були допитані свідки, з якими потерпілий працював, орендував офісне приміщення тощо.

"Таким чином, поліцейські належно відреагували на повідомлення про зникнення Ю. Грабовського і впродовж трьох діб провели значний обсяг процесуальних дій. 14 березня, на вимогу Генеральної прокуратури, всі зібрані матеріали були передані до Військової прокуратури для подальшого досудового розслідування", - наголошують у прес-службі.

Нагадаємо, як повідомив один із затриманих, Грабовського викрали в Одесі та попередньо накачали невідомою речовиною. Адвоката повезли до Києва, де у його офісі шукали гроші. Після цього вивезли юриста до лісу у Черкаській області неподалік Жашкова. Грабовського били та згодом застрелили. Після цього вбивцям було забезпечене алібі, а зникнення Грабовського обставили як його втечу за кордон.

Про зникнення Юрія Грабовського стало відомо 5 березня. Поліція повідомила, що розпочала пошук зниклого. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) ККУ. Він 5 березня виїхав в Одесу і зупинився в готелі "Аркадія", звідки повинен був виїхати 7 березня. Чоловік не забрав з готелю свої речі, а телефон був вимкнений. 

20 березня військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що правоохоронці затримали підозрюваного в організації зникнення адвоката. За словами Матіоса, операцію по зникненню Грабовського спланували "колишні українці" і спецслужби РФ. Це робилося "для створення картинки" на завершальній стадії судового розгляду справи щодо російських ГРУвців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація