"У нас не було сил". Турчинов пригадав, як три роки тому майданівці вистояли збройний штурм силовиків

"У нас не було сил". Турчинов пригадав, як три роки тому майданівці вистояли збройний штурм силовиків

Фото: УНІАН

22 лютого 2014 року після втечі Януковича Турчинов очолив парламент і став виконувачем обов'язків президента.

Рівно три роки тому, 22 лютого 2014 року, Олександр Турчинов очолив парламент і став виконувачем обов'язків президента після найбільших розстрілів на Майдані і втечі Віктора Януковича.

До цього 18 лютого за командою Януковича розпочалася "антитерористична операція". Силовики поставили ультиматум: або до 17 години Майдан звільнений, або вони починають збройний штурм. Про події трирічної давності чинний секретар РНБО Турчинов розповів в інтерв'ю Цензор.net.

"Формально рішення про проведення антитерористичної операції підписує керівник СБУ. Вони проводили закриту нараду під керівництвом Януковича, але протокол не зберігся. Якщо він був, то його знищили, замітаючи сліди. З величезними втратами ми відступили від Маріїнського парку на Майдан. При цьому прийшов ультиматум від силовиків — до 17 години залишити Майдан, інакше буде штурм з використанням зброї", — нагадав Турчинов.

На запитання про те, хто конкретно тоді висунув ультиматум, очільник РНБО відповів:

"Цей ультиматум пішов усіма каналами, включно зі ЗМІ. Після того, як ми відійшли на Майдан, я зібрав штаб у Будинку профспілок. Командири сотень доповіли про страшні втрати. У нас тіла убитих і поранених лежали на поверсі. Майдан був повністю оточеним, навіть машини швидкої допомоги не пропускали. Були перекриті всі станції метро в центрі міста, рух зупинено, громадському транспорту було заборонено наближатися до Майдану".

Турчинов наголосив, що тоді сили майданівців дуже скоротилися.

"У багатьох сотнях самооборони залишилося менше 30% складу. Хто був поранений, хто убитий, дуже багато затриманих, деякі просто пішли, не витримавши напруги. Було очевидно, що вони вже не зупиняться. На засіданні штабу багато хто пропонував відступити до Михайлівського собору і там зайняти оборону. Високі стіни — легше оборонятися. Священики собору завжди нам допомагали ще від 30 листопада, коли у них знайшли захист побиті студенти. Там завжди надавали допомогу багатьом нашим пораненим і побитим", — розповів він.

"У нас не було зброї, щоб чинити опір озброєним силовикам, і багато хто розумів, що утримати оборону Майдану практично неможливо. Але відступ з Майдану означав би поразку революції, перекреслив би усі 3 місяці боротьби. У нас не було сил, але потрібно було триматися", — згадує секретар РНБО.

"Перемога близька як ніколи", — сказав я тоді. І ці слова мені під час зустрічі завжди нагадують ті, хто був тоді на цьому засіданні штабу. "Вони так само знесилені, і у них закінчилися резерви" ...
Для мене було очевидно, що настав переломний момент, і якщо ми утримаємо Майдан, значить, зможемо переламати ситуацію і перемогти. Штаб підтримав рішення "триматися до кінця, захищаючи барикади Майдану". Час ультиматуму минув, кільце оточення замкнулося", — розповів Турчинов про події трирічної давнини.

Нагадаємо, у результаті кривавих протистоянь активістів та силовиків 22 лютого Верховна Рада відсторонила від виконання обов'язків президента Віктора Януковича. Тоді ж призначили дострокові президентські вибори на 25 травня 2014 року. Виконувачем обов'язків презилента став Олександр Турчинов.

Янукович у третю річницю розстрілів на Євромайдані дав інтерв'ю у Ростові

Янукович у третю річницю розстрілів на Євромайдані дав інтерв'ю у Ростові

Повʼязані теми:

Наступна публікація