У НАЗК хочуть змінити форму подавання е-декларацій

У НАЗК хочуть змінити форму подавання е-декларацій

Фото: УНІАН

Мангул заявив, що законопроєкт про перезапуск НАЗК дає агентству повноваження та інструменти, яких там давно просили.

Голова НАЗК Олександр Мангул розповів, що може статися з подаванням та перевіркою е-декларацій після "перезапуску" агентства – відповідний законопроєкт подав до Ради президент.

Про це очільник НАЗК розповів в інтерв'ю theБабель.

Мангул повідомив, що після інавгурації Зеленського спілкувався з його Офісу з Русланом Рябошапкою – тоді він був ще не Генпрокурором, а заступником голови ОП. Раніше Рябошапка також був членом НАЗК.

"Багато в чому наші погляди збіглися. Наприклад, що потрібно перенести реєстр е-декларацій на наш серверний майданчик (зараз ми орендуємо обладнання в державного підприємства — Держспецзв’язку). Зійшлися на тому, що потрібно модернізувати форми декларацій", - розповів глава агентства.

Окрім цього, Рябошапка та Мангул обговорили потребу НАБУ у віддаленому доступі до декларацій НАЗК.

"Законодавство про захист персональних даних не дозволяє нам відкрити його так, як це бачить НАБУ: детективи хочуть прямий і повний доступ до прихованих даних усього масиву е-декларацій. У тому числі персональних даних третіх осіб, які взагалі не повʼязані з фігурантами кримінальних справ", - пояснив глава НАЗК.

Він також розповів, що президентський законопроєкт дає НАЗК повноваження та інструменти, яких там просили в парламенту останніх три роки. "Наприклад, у нашої системи контролю декларацій буде автоматичний доступ до всіх 16 реєстрів та баз даних; зараз у нас доступ тільки до 13. Ми отримаємо доступ до Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей та Реєстру актів цивільного стану", - додав Мангул.

"Ми зможемо отримувати інформацію від нотаріусів, що раніше було неможливо. Нам не потрібно буде реєструвати нормативно-правові акти НАЗК у Мінʼюсті. Більше чиновників потрапить під контроль НАЗК, — наприклад, це будуть керівники підприємств військово-промислового комплексу або підприємств, якими більш ніж наполовину володіє держава чи місцеві громади", - анонсував зміни очільник агентства.

Нагадаємо, у липня голова Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Олександр Мангул не прийшов на засідання Нацради з питань Антикорупційної політики, зібрану Зеленським. В Офісі президента кажуть, що незабаром орган отримає нового керівника. 

На офіційному сайті президента опубліковано декларацію Зеленського

На офіційному сайті президента опубліковано декларацію Зеленського

Повʼязані теми:

Наступна публікація