У ніч проти понеділка українці спостерігатимуть "криваве" затемнення Супермісяця. Інфографіка

Дата публікації
Перегляди
3692
Час на прочитання
1 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
У ніч проти понеділка українці спостерігатимуть "криваве" затемнення Супермісяця. Інфографіка

Фото: Associated Press

Проте в Україні затемнення може заховатися за хмарами.

На світанку 21 січня на землян чекає непересічне видовище - "криваве" затемнення Супермісяця. Це буде красиве видовище, бо диск Місяця під час повної фази затемнення висітиме низько над видноколом і здаватиметься неприродньо великим ще й тому, що через 13 годин потому він пройде повз Землю майже на мінімальній з можливих відстаней. Таке явище називають Супермісяцем.

Про це у групі Astronomy In UA у Facebook повідомив представник головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко.

Пізніше він додав, що неба - захмарене. "Шансів, що розпогодиться до ранку, мало. Але погода інколи буває з сюрпризами, можливо й буде якийсь просвіт в хмарах під час повної фази. У кого є охота побачити затемнення - чатуйте, може й пощастить", - додав вчений.

Також це місячне затемнення буде "кривавим", але не треба лякатися, адже кров із супутника Землі не буде литися, йдеться про оптичний ефект і червонуватий відтінок Місяця під час затемнення. Виглядатиме це видовищно, адже спочатку на небі виднітиметься величезний білий Місяць (який буде на 14% більшим та втричі яскравішим, ніж зазвичай), який потім потрапить у тінь Землі. Атмосфера нашої планети поглине сонячне світло та залишить лише червону частину спектра, саме вона і надасть "кривавість" затемненню.

Детальніше про місячне затемнення в Україні можна дізнатися із відповідної інфографіки.

Фото: astrosvit.in.ua

Криваве затемнення. Як у світі спостерігали за унікальними астрономічними явищами

Криваве затемнення. Як у світі спостерігали за унікальними астрономічними явищами

Повʼязані теми:

Наступна публікація