У передчутті крижаного подиху зиму: по засніженій Україні вдарять морози

У передчутті крижаного подиху зиму: по засніженій Україні вдарять морози

Перший сніг у Києві / Фото: УНІАН

Медики вже нагадують про головні правила поведінки на холоді.

Снігопад ущух, але тепер українцям слід готуватися до похолодання. Синоптики застерігають, що вже найближчими днями Україну скують морози, температура поступово знижуватиметься, а в день святого Миколая стовпчик термометра опуститься до мінус 11 градусів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Знеструмлені населені пункти, затримані авіарейси та сотні автомобільних аварій – це все наслідки дводенної заметілі, яка вирувала в більшості регіонів України. На Одещині на зміну нічній хурделиці прийшов мокрий сніг із дощем. Щоб автомобілі не застрягали, трасу Одеса-Київ розчищали щогодини, шляхи посипали реагентами головно на підйомах. На Львівщині через слизький шлях військова вантажівка зіштовхнулася з мікроавтобусом, травмувалися водій та шестеро пасажирів, троє з них – діти. В інтернет потрапило відео з камери спостереження Кам'янського на Дніпропетровщині – на мосту легковик розкручує, він врізається у відбійник. Лишень водій від’їжджає, як туди ж б'ється інше авто, котре ледь не збиває чоловіка. Коли всі починають гальмувати, стається ще одна аварія: легковик наздоганяє автобус.

У найближчі дні Україну скують морози – синоптики

У найближчі дні Україну скують морози – синоптики

Через обривання електродротів 170 населених пунктів залишилися без світла, переважно це Чернігівщина. Зник струм сьогодні і на залізниці неподалік Києва, бо дерево впало просто на високовольтний дріт. Потяги далекого сполучення вимушені були чекати, електрички висаджували людей. На в'їздах до Києва рятувальники напнули намети на випадок, якщо поліцейські не пускатимуть до міста вантажівки і водіям треба буде зігрітися. Щоправда, рух габаритного транспорту не обмежували. Вулиці міста комунальники розчистили, але узбіччя та прибудинкові території подекуди в кучугурах снігу. Під його вагою на людей та автомобілі падають дерева.

Через негоду на українських летовищах виникла затримка у відльоті та приземленні літаків подекуди на дві години. Щонайменше одне судно з Єгипту було вимушене сідати не в Борисполі, а в Одесі. Синоптики переконують, що сніговий циклон уже відступає, але українцям слід готуватися до морозів. Лише за минулу добу 13 людей постраждали від переохолодження, тож лікарі радять тепло вдягатися, не допускати промокання одягу, не вживати на морозі алкоголю, а також не виходити з дому голодними. "Коли є переохолодження або людина відчуває, що є ураження кінцівок, пальців – ні в якому разі не можна під гарячу воду руки занурювати, треба зігрівати їх сухим теплом. Зокрема, обмотати шарфом чи якоюсь іншою одежою та зігрівати таким чином", - каже лікар Андрій Жирунов. Та додає, що в разі переохолодження обов'язково слід звернутися по медичну допомогу.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація