У поліції підтримали ідею впровадження "пунктів тверезості" на дорогах

У поліції підтримали ідею впровадження "пунктів тверезості" на дорогах

Фото: УНІАН

Кількість п'яних водіїв за рік зросла, попри збільшення суворості покарання за нетверезе кермування.

Восени в Україні можуть запрацювати так звані пункти тверезості, де поліцейські зможуть вибірково зупиняти автомобілі та перевіряти водіїв на алкоголь. Рік тому Верховна Рада вже ухвалила закон, який значно збільшив покарання для п'яних кермувальників, але, як свідчить статистика, він не діє – нетверезих водіїв навіть побільшало, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Аварій із трагічними наслідками, котрі спричинили нетверезі кермувальники, лише за цей місяць сталося десятки. Відповідальність за п'яне водіння нині виглядає так: 10200 гривень штрафу і позбавлення прав на рік – і це лише за перший випадок. "Ми підвищили минулого року. Набагато підвищили. Проте бажаного ефекту ми не досягли", - зізнається перший заступник керівника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький. Сьогоднішні цифри приголомшують: тільки від початку було затримано понад 30 тисяч нетверезих водіїв – у цей самий період торік було на 3 тисячі менше.

На українських дорогах можуть створити "пункти трезвості" та дозволити вибіркові перевірки

На українських дорогах можуть створити "пункти трезвості" та дозволити вибіркові перевірки

У поліції вважають, що все це через недосконалість законів. "У статті 35 передбачені конкретні підстави для зупинки транспортного засобу. Водії розраховують, що якщо я буду їхати рівно – мене не зупинять і я доїду до пункту призначення", - пояснює Білошицький. На тих, хто "під градусом" допомагає полювати команда активістів, яка щовихідні чергує під нічними закладами. У вересні минулого року ТСН уже вирушала з ними у рейд – тоді за ніч поліцейські виписали десятки протоколів. Нині статистика така сама. "У п'ятницю було виписано 30 протоколів за кермування у нетверезому вигляді. Люди як були безвідповідальними, так і лишаються", - каже автор ініціативи з боротьби з пияцтвом за кермом Олексій Павловський.

Активісти наполягли, що в закон треба внести зміни і створити так звані "пункти тверезості" та дозволити вибіркові перевірки, які нині заборонені. Відповідний проект уже зареєстрований і може бути внесений на голосування восени. У поліції - лише за. "Повірте, це буде досить високий ефект. І от якщо тоді ми побачимо, що відповідальності не достатньо – треба буде ще підвищувати", - каже Білошицький.

Нині в Україні одна з найменших у світі дозволена норма алкоголю в крові – 0,2 проміле. У Британії ця позначка – 0,8. Якщо її перетнути доведеться сплатити 3 тисячі фунтів стерлінгів. У Франції теж 0,8 – там штраф становить 4,5 тисячі євро і до трьох років позбавлення права керування. А от у Японії штраф понад 8 тисяч доларів, і сплачувати його доведеться не лише водію, а й пасажирам, які їдуть із ним.

Днями в Києві внаслідок дорожньо-транспортної пригоди загинув працівник автосервісу. Автомобіль BMW протаранив шиномонтаж-автомийку на вулиці Борщагівській, через що і сталася трагедія. Загиблому було 36 років, на сервісі він працював перший день. Водій намагався втекти з місця події, проте його упіймали метрів за 100 від будівлі. Він був у нетверезому стані.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація