У поліції встановили осіб, які підбурювали пікетувальників у Нових Санжарах алкоголем

У поліції встановили осіб, які підбурювали пікетувальників у Нових Санжарах алкоголем

Фото: ГУ Національної поліції в Полтавській області

Агресію підтримували приїжджі провокатори.

У Нових Санжарах зараз спокійно, а вчорашня паніка людей дещо стихла. Проте після них сьогодні половина місцевих дітей сьогодні не пішли до школи, їх батьки просто не пустили на заняття, йдеться в ТСН.12.00.

Мітингувальнки вже зранку почали аналізувати учорашні події. І говорять, що на радикальні дії їх спровокували. Мовляв, селом з невідомих номерів розсилали СМС, що сюди завезуть заражених людей, і сіяли паніку.
 

Те, що провокації були - підтверджують і в поліції. Зокрема, із 24 затриманих напередодні більшість виявилися немісцевими. Та й авто, що блокували проїзд автобусам з евакуйованими, були з номерами реєстрації інших областей. А ще в поліції говорять, про те, що агресію натовпу організовано підігрівали спиртним.

“Ситуація була, дійсно, важка. Поліція намагалася діяти максимально толерантно відносно людей. У працівників Нацгвардії та поліції навіть не було гумових кийків, які передбачені у таких випадках, щоб уникнути травмування людей. Загалом, протягом дня ситуація була стабільна. Особливо загострилася, коли автобуси збиралися заїжджати на територію закладу. Був не лише вибух емоцій, а й підігріті алкоголем люди. Є особи встановлені, які спеціально створювали такі прецеденти. Правова оцінка їм буде надана. Ми бачили сторонніх осіб, не місцевих. Вони будуть також ідентифіковані. На сьогодні порушено 5 кримінальних справ за порушення громадського порядку, масові заворушення”, – сказав начальник ГУ НП в Полтавській області Іван Вигівський.

Нині у райвідділі лишається один затриманий - це той, хто за кермом авто намагався протаранити копів. Інших опитали і на час слідства відпустили.

За даними поліції, під час учорашньої сутички постраждали 10 осіб. З боку пікетувальників 1 жінка, вона відмовилась від шпиталізації. Та 9 правоохоронців, з яких 5 перебувають нині у лікарні. Вони зазнали травм голови - переважно від каміння, що жбурляли протестувальники. Нині на вулицях чергує кілька авто поліції, медичний центр, де розмістили евакуйованих, під цілодобовою охороною у подвійному колі правоохоронців, їх майже дві сотні.

Нагадаємо, що український літак 18 лютого вилетів до китайського м. Ухань, щоб забрати з епіцентру коронавірусу наших громадян та іноземців. 19 лютого літак прибув до Китаю, а 20 лютого о 9:36 авіалайнер SkyUp рейсу PQ 7302 приземлився в аеропорту "Бориспіль", після того, як намотав понад десять кіл над Харківською областю. Однак стало відомо, що у Києві він сів лише на дозаправку, а далі прямуватиме до Харкова. Близько 12:00 літак приземлився у Харкові

Співробітники Держприкордонслужби оформили 94 осіб, які прибули спецрейсом із Китаю. На борту літака - 22 осіб-членів екіпажу і супровідного медперсоналу, а також 72 пасажири.

Серед пасажирів, які будуть направленні на обсервацію, 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

Тим часом вранці 20 лютого місцеві мешканці перекрили дорогу у селищі Нові Санжари Полтавської області, куди мають привезти евакуйованих з Китаю українців. Пікетувальники заявили, якщо евакуйованих привезуть у Нові Санжари, то будуть "палити шини, лягати під колеса, перекривати державну трасу". 

Пізніше стало відомо, що у Нових Санжарах між поліцією та місцевими жителями сталася сутичка.

Для припинення правопорушення працівники поліції встановили більше 10 найбільш агресивно налаштованих людей, роз'яснили їм юридичні наслідки вчинення протиправних дій та провели превентивні бесіди.

О 18 годині колона автобусів з українцями прорвалася серед натовп людей, які протестували на дорозі. Вони палили вогонь, кидали камінням в автобуси та розбили декілька вікон. Евакуйовані українці не постраждали, але під час сутичок постраждало дев'ять правоохоронців, п'ятеро з яких - серйозно, та один з активістів.

В результаті через сутичок поліція затримала 24 людини. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі. Поліція відкрила два кримінальних провадження за ч. 1 ст. 294 (Масові заворушення) та ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.


Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обсервація українців у Нових Санжарах
Наступна публікація