У Польщі школярі стали на захист 15-річної переселенки з України, яку хочуть депортувати

У Польщі школярі стали на захист 15-річної переселенки з України, яку хочуть депортувати

Фото: Reuters

15-річній Дарині і її матері не надали в країні статусу біженців.

Учні Суспільної гімназії №20 у Варшаві опублікували в Мережі петицію з проханням зупинити депортацію 15-річної українки Дарини Шерстюк та її матері з Польщі.

Лише за добу петицію підписали 12 тисяч осіб, повідомляє Польське радіо. 

"Дарина вчиться з нами від 2014 року. Вона чудова подруга, відмінно вчиться, вихована, на неї завжди можна покластися. Нам відомо, що Дарина у своєму житті пережила значно більше важких та складних речей, ніж ми, її ровесники. Наша подруга хотіла би продовжувати навчання у нашій школі, вона має тут друзів та доброзичливих вчителів. У навчанні вона дуже сумлінна. Не розуміємо, чому Польща хоче у неї все відібрати", — написали польські діти про українку-переселенку.

Справа в тому, що до Польщі Дарина з мамою переїхали ще 2014 року. Тоді у Сєвєродонецьку Луганської області, звідки вони родом, розпочалися військові дії, тож родина втекла до Західної України. Утім, підтримки там не знайшли, тож емігрували до Польщі.

Там родина клопотала про одержання статусу біженців, однак, їм відмовили. 

"Останнім порятунком для таких іноземців є перебування з гуманітарних міркувань або толероване перебування. Його надає прикордонна служба під час процедури, що зобов'язує іноземця виїхати з країни. При цьому прикордонники перевіряють, чи повернення до країни-походження загрожує безпеці іноземця, порушується його право родинного і приватного життя або права дитини", — йдеться в повідомленні Польського радіо.

Проте у випадку Даринкиної сім'ї прикордонники вирішили, що жодних підстав для залишення Шерстюків у Польщі немає. 2 грудня це рішення підтримало також Управління у справах іноземців.

Славомір Сікора, директор школи, де навчається Дарина, називає депортацію ганебним рішенням, адже для дівчинки це психологічний тягар. "Чиновники повинні дозволити Дарині закінчити школу у Польщі, а не висилати її бозна куди", — сказав він.

"Маємо час до 2 січня, аби залишити Польщу. Нам дуже погано, я собі не уявляю, як ми будемо повертатися. За 60 км від нашого міста продовжують стріляти. Звідки мені знати, що до нашого міста знову не прийдуть? Ми боїмося туди повертатися", — сказала Надія Шерстюк.

Нагадаємо, у польському Міністерстві розвитку працюють над остаточною версією Стратегії відповідального розвитку, одним із компонентів якої є розробка довгострокової концепції міграційної політики Польщі: йдеться, зокрема, про документ на кшталт "зеленої карти", який дозволить легально проживати і працювати в Польщі.

Переселенка з Луганська відкрила у Харкові "солодкий" бізнес

Переселенка з Луганська відкрила у Харкові "солодкий" бізнес

Повʼязані теми:

Наступна публікація