Стратегічний центр у Києві, стипендії і захист прав. В Офісі Зеленського оновили плани щодо реінтеграції Криму

Стратегічний центр у Києві, стипендії і захист прав. В Офісі Зеленського оновили плани щодо реінтеграції Криму

Фото: УНІАН

Головною метою органу є деокупація Криму і захист прав кримчан.

Представництво президента в Криму опікуватиметься розробкою необхідних для мешканців окупованого півострова законопроєктів, підтримкою зв’язків із населенням Криму та захистом прав кримчан.

Про це заявив під час брифінгу представник президента України в АР Крим Антон Кориневич.

"17 жовтня президент України підписав новий указ про представництво президента в Автономній Республіці Крим, яким значно посилено спроможності нашого органу. Цим указом стратегічний центр представництва буде розташовано у Києві. Тактичний центр, безумовно, залишиться у Херсоні. Таким чином ми працюватимемо у двох містах з тим, щоби залишати можливість ефективно допомогати нашим громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, але водночас мати зв’язки з центральними органами виконавчої влади і щоби бути, умовно кажучи, в центрі подій і кримське питання виносити на загальнодержавний порядок денний", - розповів він.

За словами Кориневича, також указом посилено повноваження представництва. Зокрема, вперше орган державної влади отримав повноваження щодо розробки концепції перехідного правосуддя.

"Також ми отримали дещо більші повноваження у відносинах з центральними органами виконавчої влади, що, сподіваємося, ми зможемо використати на благо Криму і кримчан. Наша головна мета - посилити спроможність цього органу, зробити його органом, який впливає і бере активну участь у вирішенні питань, що стосуються Криму, зробити його потужною державною інституцією. І ми все для цього робитимемо. Мета - захист наших громадян і деокупація Криму та реінтеграція наших тимчасово окупованих територій", - додав він.

Своєю чергою заступниця Кориневича - Таміла Ташева - зазначила, що в Україні буде створено фонд для обдарованих дітей із окупованих територій та культурних й освітніх ініціатив з Криму.

"Ми будемо запроваджувати такий центр, в який будь-яка дитина, яка є талановитою, яка живе на окупованих територіях, може звернутися за стипендією для навчання і отримувати якісну освіту в Україні", - пояснила вона. 

Окрім цього, Ташева зазначила, що також йдеться про міжнародну адвокацію - інформаційні та аналітичні матеріали того, що відбувається на кримському півострові, і надання рекомендацій.

"Коли представники держави їдуть на різні міжнародні майданчики, як то Рада Європи, ООН, надавати їм певні рекомендації - для нас є важливим", - додала заступниця представника президента України в Криму.

Водночас Кориневич уточнив, що представництво займатиметься питаннями порушень прав людини в окупованому Криму.

"Це може бути, що завгодно - від сприяння в отриманні паспорта чи тимчасового житла", - зауважив він.

Брифінг щодо планів роботи Представництва Президента України в Криму.

Брифінг щодо планів роботи Представництва Президента України в Криму.

Опубликовано Офіс Президента України Среда, 13 ноября 2019 г.

Нагадаємо, раніше уряд доручив низці державних органів та підприємств зробити швидкими та зручними процедури переходу з Херсонщини до Криму через пункти в'їзду "Каланчак" і "Чонгар". За словами міністра інфраструктури України Владислава Криклія, станом на 11 листопада КПВВ "Каланчак" готовий на 97%, а "Чонгар" - на 95%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація