У Прип'яті запустили "чортове колесо", яке стояло мертвим понад 30 років після вибуху на ЧАЕС

У Прип'яті запустили "чортове колесо", яке стояло мертвим понад 30 років після вибуху на ЧАЕС

Фото: Getty Images

Механізм ніби запустили без дозволу туристи з Польщі.

У Прип'яті в Чорнобильській зоні туристи з Польщі самостійно, без дозволу ніби запустили механізм колеса огляду. Воно було нерухомим останні три десятиліття, а завмерло після вибуху на Чорнобильській АЕС.

Відповідне відео запуску колеса огляду з'явилося 11 вересня на YouTube-каналі Крістофера Гржибека. В описі відео автор зазначив, що колесо запустили без використання електрики, тобто механічно. Про це передає "Громадське радіо".

Гржибек запевнив, що під час спроби запустити колесо жоден механізм не був пошкоджений, і після завершення запису відеоролика все було повернуто в початковий стан.

Пізніше автор відео видалив свою сторінку, однак користувачі встигли зберегли ролик.

Тим часом українські активісти готують скаргу до Державного агентства України з управління зоною відчуження. Один із членів команди Chernobylzone обґрунтував претензії до групи туристів з Польщі таким чином: "По-перше, якщо таке колесо обвалиться, можуть постраждати люди, які брали участь у цій акції. По-друге, Прип'ять можуть назвати місцем, що перебуває в аварійному стані, і туди просто перестануть пускати туристів з усього світу".

Водночас у Державному агентстві України з управління зоною відчуження відео запуску колеса огляду взагалі називають несправжнім.

"Цього тижня користувачі мережі Інтернет поширювали відео начебто приведення в дію без електроструму колеса огляду в м. Прип'ять. 13.09.2017 року фахівці ДАЗВ оперативно виїхали до м. Прип'ять для фактичного з'ясування обставин цієї події. Під час візуального огляду вузлів та механізмів встановлено, що вони дуже тривалий час не були в експлуатації (покриті щільним шаром іржі та бруду). Також встановлено, що технічний вузол оберту колеса зруйнований. Крім цього, враховуючи вагу колеса огляду в декілька десятків тонн, зробити йому декілька обертів без електроструму фактично неможливо. З огляду на вищенаведені факти ДАЗВ повідомляє про те, що відео є фейком", - ідеться в повідомленні.

Заява ДАЗВ щодо колеса огляду в м. Прип'ять Цього тижня користувачі мережі Internet поширювали відео начеб-то приведенн...

Опубліковано Державне агентство України з управління зоною відчуження 13 вересня 2017 р.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація