У прокуратурі пояснили, як викрили організатора викрадення Луценка і Вербицького під час Євромайдану

У прокуратурі пояснили, як викрили організатора викрадення Луценка і Вербицького під час Євромайдану

Фото: Українська правда

Волкова почали підозрювати через дивні поїздки в Росію.

Підозрюваного у викраденні нардепа Ігоря Луценка та активіста Євромайдану Юрія Вербицького Олександра Волкова викрили завдяки тому, що слідство не вважало його причетним до злочину, а він намагався втекти до Росії.

Про це заявив начальник відділу Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Олексій Донський, передає "Радіо Свобода".

"Ми вийшли на нього нещодавно. Не знали про його участь у вчиненні злочину. Докази щодо нього отримали після того, як Департамент спеціальних розслідувань взяв кримінальні провадження щодо виконавців та організаторів злочину в травні 2017 року", - розповів він.

За словами Донського, Волков видав себе тим, що, дізнавшись про затримання правоохоронцями своїх спільників, втік до Росії, але потім повернувся до України.

"З'ясували важливу обставину: 23 квітня 2014 року, коли двох інших підозрюваних у вчиненні цього злочину затримали, наступного ранку, 24 квітня, Волков виїхав на територію Росії. В подальшому він чи то отримав гарантії від наближених до організаторів осіб, чи то дізнався, що в пред'явлених 23 квітня підозрах не фігурує. Пізно ввечері того ж дня він повернувся", - додав слідчий.

Також Донський наголосив, що Волкову повідомили про підозру, коли отримали неспростовні докази про телефонні дзвінки та переміщення Волкова в ніч викрадення нардепа та вбитого активіста.

"Спочатку ми отримали неспростовні непрямі докази, які, як кажуть в криміналістиці, перевищили б навіть прямі. Але ми ще не наважувались повідомляти йому про підозру. Для цього і для подальшого обрання запобіжного заходу в суді треба мати неспростовну систему доказів. Вже після того, як ми отримали прямі свідчення, які в сукупності корелюються з доказами, які ґрунтуються на телефонному трафіку, переміщеннях, зв'язках з іншими підозрюваними в ту ніч, ми вирішили повідомити про підозру та обрати запобіжний захід", - додав начальник відділу Департаменту спецрозслідувань ГПУ.

Нагадаємо, в січні 2014-го у період Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького викрали невідомі з території Олександрівської лікарні і вивезли за місто. Після тортур їх кинули в лісі. Вербицький від отриманих травм помер. У МВС заявили, що активні учасники викрадення Луценко і Вербицького переховуються від правосуддя в Криму.

У суботу, 29 липня, Печерський районний суд Києва взяв під варту на два місяці Олександра Волкова. Його підозрюють в організації викрадення нинішнього нардепа Ігоря Луценка під час подій Євромайдану.

Повʼязані теми:

Наступна публікація