У психоневрологічному інтернаті на Буковині підопічних утримували в холоді і без води

У психоневрологічному інтернаті на Буковині підопічних утримували в холоді і без води

Фото: pixabay.com

Кричущі порушення прав людей оприлюднили після раптової перевірки закладу.

Холод, як на вулиці, ізолятор як тюремна камера і склянка води лише з дозволу персоналу. Перевірку без попередження влаштували у психоневрологічному інтернаті на Буковині представники уповноваженого з прав людини. Кажуть, виявили кричущі порушення - від умов, в яких перебувають пацієнти,  до махінацій з їхніми пенсіями, йдеться в ТСН.19.30..

У Нижньостанівецькому інтернаті перебуває майже дві сотні осіб, з них переважна більшість – недієздатні. Представники омбудсмена звинуватили керівництво у численних порушеннях, і навіть у катуванні хворих.

Вони побували в інтернаті на початку грудня. І кажуть, що були вражені побаченим. Фото, які зробили у закладі, і справді приголомшують. Температура у деяких кімнатах була такою ж, як на вулиці , бо на вікна були незасклені,  а це, кажуть, не що інше як катування холодом . 

«Люди протягом цілого дня повинні сидіти в кімнаті з вибитими шибками, всередині тільки лавиці, і люди могли на цих лавицях сидіти, а якщо вони хотіли лежати – на лавицях або на підлозі, що ми і побачили», - розповідає координатор по зв’язках з громадскістю Уповноваженого ВР з прав людини Богдан Бойко

На Буковині пацієнти психоневрологічного інтернату живуть як у тюрмі

На Буковині пацієнти психоневрологічного інтернату живуть як у тюрмі

В інтернаті це категорично заперечують. Журналістів в заклад пускають, щоправда, показують не всі приміщення . Мовляв, щоб не порушувати  права пацієнтів. Ведуть у прибрані палати із застеленими ліжками – хворі у цей час гуляють на вулиці. Усі недоліки вже виправили, запевняє директор.  

«Були зауваження слушні, на які ми на вродовж доби відреагували, і цих недоліків на даний час не існує», - каже директор закладу.

От, наприклад, бутилі з водою тепер стоять у загальному коридорі , а не в кімнаті санітарок. А на імпровізованому ізоляторі, де закривали хворих в період загострення, тепер зняли грати.

 «Збудження сталось, наприклад, вночі, викликали лікаря, пока прийде лікар, підопічний може навіть очі виколупати комусь. На цю годину чи півгодини ми змушені були до приїзду лікаря тут тримати», - виправдовується директор.

Проте інтернат тепер ймовірно чекає ґрунтовна інспекція.  Зокрема, й фінансова. У департаменті соцзахисту уже перевіряють інформацію омбутсменів, чи правомірно керівництво закладу за півроку витратило чверть мільйона гривень на цигарки для хворих – з іхньої ж пенсії.

«Коли ми побачимо офіційні їхні документи, за який період це було використано – 151 особа, 9 з них не курять, решта курить, якщо цю суму поділити на кількість людей і поділити на півроку, ну кожний курить по-іншому, не можна так сказати», - додає начальник відділу Департаменту соцзахисту Чернівецької ОДА Альона Андрєєва.

Омбудсмени збираються передати матеріали і в прокуратуру після оприлюднення свого офіційного звіту  про перелік порушень. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація