У Раді надумали підняти виплати за народження дітей до 130 тисяч гривень

У Раді надумали підняти виплати за народження дітей до 130 тисяч гривень

Фото: УНІАН

Уряд і профільний комітет проти різкого зростання.

За три останні роки населення України скоротилося на 318 тисяч людей, а сама держава ставить європейські антирекорди в демографії. Причин такої ситуації кілька, і вони можуть призвести до соціальної катастрофи в майбутньому, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Лише за минулий рік маленьких українців з'явилося на 50 тисяч менше, ніж 2015 року, а населення скоротилося загалом на 176 тисяч чоловік. "Для того, щоб населення у нас відновлювалося, потрібно, щоб у нас народжувалося 22 дитини на 10 жінок", - пояснює завідувач відділу Інституту демографії та соціальних досліджень Ірина Курило. Нині ж ця цифра – 15, і це на 2 дитини менше загальноєвропейського рівня. Виною тому і війна, і нестабільність у країні, і фінансові проблеми в суспільстві. "Зокрема, це допомога на народження дитини, яка на сьогодні становить 41280 гривень", - пояснив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко.

За три останні роки населення України скоротилося на 318 тисяч людей

За три останні роки населення України скоротилося на 318 тисяч людей

У Верховній Раді натомість певні, що лише перегляду розміру нарахувань замало, тому хочуть повернути стару систему виплат, в якій сума збільшувалася при народженні кожної нової дитини в родині – другої, третьої тощо. "За першу дитину ми пропонуємо виплачувати 60 тисяч гривень, за другу 80. Третя і далі – до 130 тисяч гривень", - каже нардеп із групи "Відродження" Володимир Пилипенко. Тематичний законопроект уже зареєстрували, і в ньому наполягають, аби держава повернула виплати з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а всі суми пропонують прив'язати до прожиткового мінімуму дітей.

У комітеті ВР з питань сім'ї молоді та спорту кажуть, що теж виступають за підвищення соцстандартів для молодих сімей. Щоправда, мають своє бачення сум виплат, які пропонують зробити дещо меншими. Натомість хочуть забезпечити інші соціальні гарантії, як-то доступні кредити для молодих сімей. "Держава повинна вкладувати у це гроші. Є дві важливі складові: фінансові стимули за народження дітей і доступні кредити на житло", - заявив голова комітету Артур Палатний. У Мінсоцполітики також проти різкого перегляду виплат, бо грошей на них немає. Максимум, кажуть урядовці, мова може йти про зростання на 10-15%.

Демографи ж нагадують, що саме роль держави часто вирішальна. "Людина має почувати себе впевнено. Відчувати, якщо хочете, що за нею стоїть держава. Стоїть громада", - пояснює Курило. За її словами, йдеться і про можливість потрапити в садок чи школу, і про надію отримати якісну медичну допомогу – все це на папері державою гарантується, але в житті доводиться платити зі своєї кишені.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація