У Раді назвали умови для референдуму про продаж землі іноземцям

У Раді назвали умови для референдуму про продаж землі іноземцям

Фото: Associated Press

Нардепи бачуть два підходи для внесення правок.

Референдум про продаж землі іноземцям в Україні відбудеться тоді, коли українці "побачать ринок землі на практиці і зможуть зробити власні висновки".

Про це на прес-конференції повідомила заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, передає УНІАН.

"Референдум відбудеться не між першим і другим читанням, і навіть не одразу після ухвалення закону - через два-три роки. Люди побачать, як це працює на практиці, і зможуть зробити висновок, чи готові вони пускати іноземні компанії й іноземних громадян", - сказала вона.

Нардепка додала, що є два підходи до внесення поправок про участь іноземців у ринку українських сільгоспземель при підготовці законопроекту до другого читання.

"Перший - там залишаються всі положення про іноземців, а в заключних положеннях ми пишемо, що вони набувають чинності після всеукраїнського референдуму. Другий - вони виключаються", - сказала вона.

Нагадаємо, Верховна Рада під час засідання 13 листопада ухвалила у першому читанні депутатський законопроєкт 2178-10, який запроваджуватиме ринок землі в Україні. За відповідне рішення проголосували 240 депутатів. Серед них 227 голосів дали депутати від "Слуги народу" та 13 позафракційних. 

Передбачається, що ринок землі запрацює від 1 жовтня 2020 року. Саме тоді буде скасований мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський заявив, що іноземці та компанії, які мають серед своїх засновників іноземців, отримують право купувати українські землі, земельні ділянки тільки у випадку, якщо буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі

Критика, чвари нардепів і протести аграріїв: як парламент ухвалював закон про ринок землі

Критика, чвари нардепів і протести аграріїв: як парламент ухвалював закон про ринок землі

Повʼязані теми:

Наступна публікація