Фермери з молоком і свиньми прийшли під Кабмін по справедливі дотації

Фермери з молоком і свиньми прийшли під Кабмін по справедливі дотації

Фото: Reuters

Економісти ж радять замість подачок селянам просто знизити податки.

У Верховній Раді пропонують обмежити максимальний розмір дотацій для аграріїв. Пояснюють це тим, що нині великі компанії отримують мільярди, тоді як до дрібних фермерів дотації просто не доходять, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Фермери посилаються на європейський досвід, бо меншим господарствам платять більше, як результат – розвивається малий та середній бізнес. В Україні ж усе відбувається з точністю до навпаки. "Я в цьому році її не отримаю", - нарікає Володимир Іванович стосовно дотації. Чоловік очолює два дрібних фермерських господарства, справно платить у бюджет. Каже, саме таким підприємствам у Європі переважно і допомагає держава, але в Україні ситуація інша. "Вона до такого фермера майже не доходить", - твердить він.

У Верховній Раді пропонують обмежити максимальний розмір дотацій для аграріїв

У Верховній Раді пропонують обмежити максимальний розмір дотацій для аграріїв

Торік аграріям держава виділила майже 4 мільярди гривень дотацій, але більшу частину забрали 2 великі компанії, що неабияк обурило аграріїв. Чимало великих господарств працюють на експорт – отримують і  повернення ПДВ, а зверху ще й дотації. А от невеликі виробники платять по повній і не мають змоги дешевше купити техніку чи паливно-мастильні матеріали, та й коштів на модернізацію чи розвиток не залишається. 

"Ми вже бачимо, що у нас частина продукції дорожча, ніж у Європі. А все чому – бо немає дотацій", - каже Володимир Рубанський. У Кабміні ще взимку обіцяли врахувати недоліки і навіть передбачили рекордні 10 мільярдів дотацій на різні галузі. "Це прозора схема", - твердить прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Самі фермери вже сумніваються, чи дійдуть до них ці гроші, тому коло Кабміну лилися молочні ріки та рохкали свині - так аграрії закликали до справедливості. "У Європі максимальні дотації отримують ті, хто має менше 60 гектарів. Так чином стимулюють малий та середній бізнес. В українських реаліях мали б від кількрох гектарів стартувати, щоб дати можливість виживати на своїй землі", - пояснив нардеп Шевченко.

У ВР зареєстрували новий законопроект, котрим пропонують ввести максимально допустимий розмір дотацій, щоб ні про які мільярди одній компанії не йшлося. У економістів же інше бачення: замість збільшувати дотації, вони пропонують зменшити податки. "Це було б дуже ефективно, бо аграрії знають, як ці кошти найефективніше розподілити самим. Навіщо одною рукою збирати податки, а другої віддавати селянам субсидії", - не розумє економіст Володимир Коновальчук.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація