У Радомишлі звільнили санітарку, яка відмовилася без захисного одягу мити палату, де перебувала інфікована коронавірусом

У Радомишлі звільнили санітарку, яка відмовилася без захисного одягу мити палату, де перебувала інфікована коронавірусом

Фото: ТСН.ua

У Житомирській та Чернівецькій областях запровадили режим надзвичайної ситуації.

Режим надзвичайної ситуації від сьогодні діє в Чернівецькій та Житомирській областях. Саме в цих двох регіонах  уже підтверджені випадки коронавірусної інфекції. Карантин триватиме щонайменше до 3 квітня цього року.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

Новини з Житомирщини тривожні. Керівництво області просить РНБО та президента запровадити в області не просто надзвичайну ситуацію, а надзвичайний стан. Голова облдержадміністрації каже, що закриття розважальних закладів чи торгових центрів - замало, адже це рішення має рекомендаційний характер.

"Надзвичайний стан собою передбачає жорсткі обмеження. Тому чекаємо рішення РНБО та відповідного указу президента", - сказав голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко.

Наразі на Житомирщині - три нові підозри на коронавірус. Два випадки у Житомирі - це діти, які шпиталізовані в інфекційне відділення обласної дитячої лікарні, і один хворий, який надійшов у Новоград-Волинську лікарню. Наразі пацієнти чекають на результати лабораторних аналізів.

Щодо ситуації у Радомишлі, де від коронавірусу померла 70-річна пацієнтка, то містом почали поширювати чутки, що в реанімації - двоє місцевих жителів, у тяжкому стані. ТСН цю інформацію у лікарні підтвердили, але запевняють - у хворих немає коронавірусу.

"У реанімації є хворі і вони є важкі, це дійсно так. Вони не контактували, у них зовсім по-іншому протікає, рентгенівська картина зовсім інша, до коронавірусу та пневмонія не має ніякого відношення", - каже головна лікарка Радомишльської ЦРЛ Наталія Вітінська.

У Радомишлі досі на ізоляції - хто в лікарні, хто вдома - перебувають близько 30 людей, що контактували із 70-річною хворою на коронавірус. Їхній стан - задовільний.

Тим часом не на камеру персонал лікарні каже, що не вистачає дезінфікувальних засобів, захисних костюмів та масок. Медики, переважно молодший персонал, йдуть у відпустки, аби не контактувати з хворими. І є навіть кричущий випадок, коли звільнили санітарку інфекційного відділення. Жінка відмовилася мити палату, де померла хвора на коронавірус жінка, без захисного комбінезону. Ми розшукали її. Вона переповіла, що боялася принести коронавірус додому, бо в неї дитина з інвалідністю.

"Повинні бути комбінезон, повинні ми бути захищені, йди мий і тихенько йди додому. Я відмовилася. Було три захисні костюми, все. Нас було п'ятеро. І вони мене примушують. Не дай бог, я дитяті принесу", - розповіла сестра-господарка інфекційного відділення Радомишльської ЦРЛ Наталія Гриценко.

Районна влада підтверджує, що в лікарні обмаль захисних засобів. Гроші є, кажуть чиновники. А от купити ніде.

"Ми не можемо і не знаємо, де придбати. Тому ситуація патова", - говорить депутат Житомирської облради Микола Григоренко.

"Важко купити, скажу відверто, купити хотів, але купити їх проблема", - пояснює голова Радомишльської РДА Віктор Пулковський.

У Радомишлі на в'їзді в місто від завтра обіцяють влаштувати пост із медиків і поліції. Вимірятимуть температуру у всіх, хто заїжджає і виїжджає з містечка. Вже не працює вокзал. Скасовані усі рейси. Людям нічим добратися навіть в лікарні інших міст, щоб народити.

"Донька має народити, ми будемо їхати у Київ, бо в неї порок серця і двійня. Це йду от таксиста спитаю", - каже жителька Радомишля Людмила Білявська.

Житомирські чиновники просять РНБО посилити в області карантин

Житомирські чиновники просять РНБО посилити в області карантин

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Від сьогодні в Чернівцях майже не їздить громадський транспорт. Лише зранку, аби люди дістались на роботу, на маршрути випустили обмежену кількість тролейбусів.

Те саме зроблять увечері, коли люди повертатимуться додому. А от вдень громадський транспорт прибрали. Аби запобігти поширенню інфекції, у мерії готуються повністю зупинити рух тролейбусів та маршруток. Не виключають, це може статись завтра.

"Можлива і зупинка громадського транспорту, але тут велике питання про доцільність роботи промислових підприємств. Уже буду звертатись, щоб призупиняли роботу", - сказав Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

На сьогоднішній день коронавірус лабораторно підтверджено у чотирьох буковинців. Останніх доправили у лікарню день тому. Від учора до інфекційного відділення доправлено ще двох із підозрою - результати тестів очікують за кілька днів. Пацієнт №1, чоловік, в якого першого у країні діагностували вірус, майже одужав.

"Негативний на COVID-19. І у випадку, якщо буде другий негативний, то має перспективу бути виписаним", - говорить заступниця директора департаменту охорони здоров’я ОДА Марія Поліщук.

У Чернівцях закриті усі кав'ярні, ринки та магазини, за винятком продуктових. Більшість містян ходить вулицями в масках. Загалом настрої серед населення тривожні, люди зізнаються, що готуються виїздити з міста.

Щоправда, зробити це поки можна лише власною автівкою. В області зупинили автобусне сполучення. Чиновники кажуть, можлива повна ізоляція. На в’їздах до Чернівецької області поліція та рятувальники вже почали розгортати мобільні пости.

Олена Кузнецова, Валерій Кузнецов

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація