У Рівному жінка, яка народжувала під наглядом "духовної акушерки", померла під час домашніх пологів

У Рівному жінка, яка народжувала під наглядом "духовної акушерки", померла під час домашніх пологів

Фото: unsplash.com

Лікарі певні, жінка вижила б, якби народжувала в пологовому.

До медиків  звернулися запізно. У Рівному породілля померла під час домашніх пологів. Народжувала під наглядом так званої духовної акушерки, яка не має медичної освіти. Коли на світ з'явився хлопчик, в мами почалася сильна кровотеча. Але  швидку їй викликали аж через 3 години. Реанімувати жінку медики вже не змогли.  

Про це 26 січня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

34-річну породіллю після домашніх пологів вже у вкрай тяжкому стані доправили швидкою у рівненський пологовий.

"Ми зрозуміли, що в жінки після пологів розвинулася масивна акушерська кровотеча і вона втратила, я б сказала, практично всю свою кров", — розповідає завідувачка пологового Світлана Муравська.

Близько години медики намагалися врятувати життя жінці. Проводили реанімацію. Марно. Вона померла.

А почалося все з того, що жінка вирішила народжувати вдома. На 34-му тижні вагітності таки стала на облік, здала обов'язкові аналізи, від додаткових відмовилася. Поки була при надії  лише двічі бачилася з медиками на консультації. У поліції кажуть, була прихильницею певного руху .

"Себе позиціонують як люди, які встановлюють тісний контакт з природою, які є противниками стандартної медицини", — зазначає заступник керівника Нацполіції Рівненщини Олександр Панасюк.

Зі слів родини, жінка прийняла рішення і вони покликали на свої домашні пологи так звану духовну акушерку. Це людина без медичної освіти, яка супроводжувала дані пологи

За інформацією з джерел, вдома жінка народжувала в надувному басейні. На світ з'явився хлопчик вагою понад 4 з половиною кілограми. Та породілля почала стікати кров'ю. Понад 3 години ані чоловік, ані сестра, ані духовна акушерка швидку не викликали.

"Потерпіла була проти того, щоб лікарі надавали їй допомогу, вона сподівалася, що сама впорається. Чоловік до певного етапу поділяв думку своєї дружини", — говорять у поліції.

Лікарі певні, жінка вижила б, якби народжувала в пологовому.

"Домашні пологи – це ілюзія безпеки, яка, власне, і привела до цього катастрофічного випадку", — зазначає завідувачка пологового.

"Домашні пологи заборонені в Україні і я хочу наголосити, що безпечно народжувати в медзакладі у супроводі медперсоналу", — говорить керівниця рівненського проєкту для майбутніх мам Оксана Кравець.

Жінка – мама двох дітей та засновниця проєкту для вагітних. Каже, пологи вдома – це радше мода у соцмережах. Закликає турбуватися про безпеку майбутніх мам і малюків.

"Наскільки нам відомо, ця мама була однією з послідовниць інстаблогерок, які народжують вдома, роблять прямі ефіри домашніх пологів", — розповідає вона.

Дійсно, в соцмережах таким ділитися практикують. От як блогерка з мільйонами підписників Софія Стужук. Показувала, як вдома у надувному басейні народжувала дитину.

До  домашніх пологів залучають так званих духовних акушерок. Щось на кшталт повитух. Така — без медичної освіти — була у породіллі із Рівного.

"Вона мала такий мусульманський, я би сказала, одяг. Хустина, яка залишає лише частину обличчя, і довге вбрання до самої підлоги", — говорить завідувачка пологового.

Хто це саме – в поліції поки не розголошують. Але практика народжувати із помічниками, з такими собі доулами, є. Та вони лише  підтримують породіллю, яка народжує виключно в медичному супроводі.

"Люди на знають, хто така доула. І якщо є жінка, яка каже, щ я — доула і прийму у вас пологи, то треба знати, що це шарлатанка. Тому що доула не приймає пологи, а здійснює психологічну підтримку", — наголошує голова ГО Асоціації фахівців з природнього батьківства Юлія Шушайло.

Тим часом, у столичному пологовому показують інший варіант — народжувати ніби в домашніх умовах, але в лікарні. Темна кімната, ванна з теплою водою, спокійна музика. 

Лікарка періодично приходить послухати серце дитини. І якщо все йде добре, то більше не втручається. А раптом щось піде не так, то операційна — за три метри від цієї палати.

Під наглядом "духовної акушерки": у Рівному породілля померла під час домашніх пологів

Під наглядом "духовної акушерки": у Рівному породілля померла під час домашніх пологів

"Дуже багато жінок не хочуть іти в пологові будинки, тому що бояться акушерської агресії, вони бояться, що ми будемо їх примушувати щось приймати. Ми створили всі умови, щоб жінки не ризикували і не народжували вдома", — говорить завідувачка пологового блоку пологового будинку №3 Людмила Манжула.

У рівненській поліції ж наразі відкрили провадження з приміткою нещасний випадок. Та планують відкривати ще одне: за ненадання допомоги людині, яка цього потребує. Тут можуть притягнути до відповідальності людей, які були поруч біля породіллі: чоловіка, сестру та духовну акушерку.

Новонароджений син померлої жінки зараз перебуває в пологовому. Він у реанімації під наглядом медиків. Без мами лишився тепер і його старший 7-річний брат. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація