У Рівному "гонщики" автівок з-за кордону блокували митницю, сталися сутички з патрульними

У Рівному "гонщики" автівок з-за кордону блокували митницю, сталися сутички з патрульними

Фото: УНІАН

Активісти домоглися зустрічі з керівником митниці. Вони вимагають скасування високих акцизів на закордонні авто.

У Рівному 19 листопада заблокували регіональну митницю через високі ставки на розмитнення авто

Як повідомили ТСН.ua активісти, під час своєї акції вони вимагали від чиновників зниження митних ставок на автомобілі, які, за їхніми словами, "зростали без роз’яснення причин протягом трох тижнів".

"Сьогодні проходить блокування Рівненської митниця, заблоковані грузовий і легковий термінали. Мета акції - скасувати різке і не обґрунтуване підняття цін на розмитнення автомобілів. За один день сума розмитнення виросла мінімум на 1000 $", - повідомив один з активістів Роман Край.

Близько 30-40 людей зібралися на вулиці Млинівська поблизу посту митниці з метою зустрітися з в.о. керівника митниці Іваном Івановим. Оскільки той до них не вийшов, люди перекрили дорогу, безперервно рухаючись пішохідним переходом.

Легалізація "євроблях": чи наблизить новий закон до здійснення мрії українців про власний транспорт

Легалізація "євроблях": чи наблизить новий закон до здійснення мрії українців про власний транспорт

Як з'ясувалося, збільшення митних ставок, про яке заявляли активісти, ще не відбулося. За даними начальника відділу комунікацій ГУНП Рівненської області Антона Крука, біля митниці зібралися водії і бізнесмени з Рівного й області, які заробляють тим, що переганяють старі автівки з-за кордону.

Під час блокування митниці вони виступили проти правок до Податкового кодексу, які нещодавно ухвалила Верховна Рада. Згідно з ними, кінцева вартість автомобіля під час розмитнення збільшується, водночас ці зміни дозволять узаконити так звані "євробляхи", які зараз їздять дорогами України в порушення законодавства. Ухвалені правки ще не підписав президент, тому вони поки не діють.

Натомість самі активісти у коментарі ТСН пояснили, що вони не мають відношення до "євроблях" і їх турбує зовсім не акциз, який було змінено правками до Податкового кодексу. Насправді, йдеться про розмитнення автомобілів, вартість якого залежала від фактичного "пробігу" авто. Проте кілька тижнів тому у ДФС ухвалили рішення не зважати на фактичний пробіг авто, а рахувати мито в залежності від середнього показника пробігу для авто відповідного року. Саме це збільшує вартість автівок на 1-2 тисячі євро.

Сутичка на Млинівській

UPD. 11:25: Останніх 20 хвилин протестувальники обговорюють зміну тарифу розмитнкння автівок із в.о. керівника митниці Івановим Іваном. Паралельно пікетувальники ходили по пішохідному переході, таким чином блокували проїзд авто. Пропускали лише швидку допомогу. ________ UPD. 11:03: В'їзд на територію зони митного контролю розблокували. ________ Сутичка на Млинівській між мітингувальниками та патрульною поліцією. Керівник патрульної поліції Сергій Мерчук розпилив газовий балончик. Проїжджа частина була тимчасово заблокована. На вулиці Млинівська обласного центру поблизу посту митниці №2 зібралися близько 50-60-ти чоловік, це водії, підприємці з Дубенського, Радивилівського районів. Зокрема, серед них чоловіки, які займаються перегоном автомобілів з-закордону на продаж. Вони заблокували в'їзд на територію зони митного контролю трьома автомобілями, ставши посеред дороги. На місце приїхали три екіпажі патрульної поліції Рівненщини, з ними є також керівник патрульної поліції Сергій Мерчук. Правоохоронці з'ясовують власників автомобілів, які заблокували в'їзд на територія митного контролю. Чоловіки, які заблокували дорогу, попередньо кажуть, що вони очікують в.о. керівника митниці Івана Іванова.

Опубликовано UA: Рівне Понедельник, 19 ноября 2018 г.

На місце прибула Патрульна поліція Рівненщини. За даними патрульних, під час з'ясування обставин один з активістів порушував громадський порядок. Для втихомирення порушника під час сутички начальник Патрульної поліції Сергій Мерчук застосував проти нього газовий балончик.

Тим часом керівництво митниці зважилося на перемовини з протестувальниками. Результати зустрічі поки невідомі.

Зараз в'їзд на територію зони митного контролю розблоковано. "Конфліктна ситуація на цей момент вичерпана, дорогу розблоковано. Плануємо вносити дані до ЄРДР за фактом блокування дороги", - повідомив начальник відділу комунікацій ГУНП Рівненської області Антона Крук.

На місці лишаються правоохоронці для недопущення подальшого порушення правопорядку.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Євробляхи
Наступна публікація