У РНБО стверджують: стенограма щодо Криму оформлена відповідно до вимог

У РНБО стверджують: стенограма щодо Криму оформлена відповідно до вимог

Фото: Reuters

Заяви Голомші та Замани у відомстві назвали політичним піаром.

Стенограму засідання РНБО України від 28 лютого 2014 року, яку було оприлюднено на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки й оборони 22 лютого 2016 року, оформлено відповідно до всіх чинних вимог.

Про це у неділю заявили в прес-службі відомства. 

"Стенограма засідання РНБО України від 28.02.2014 р. оформлена відповідно до всіх чинних вимог. У ній відсутні виступи панів М. Голомші та В. Замани, тому що вони не виступали на цьому засіданні під час офіційного обговорення питань, і, відповідно, не вносили жодних пропозицій для прийняття рішень", - йдеться в заяві.

У РНБО заяви Голомші та Замани назвали політичним піаром.

"Їх вигадані спогади є політичним піаром та не відповідають історичній правді. Ці вигадки можуть бути спростовані всіма учасниками тих подій", - зазначили у відомстві.

Нагадаємо, в розсекреченій стенограмі засідання РНБО від 28 лютого 2014 року йдеться, що його учасники вели бурхливу дискусію, чи слід вводити воєнний стан і оголошувати війну з Росією. Раніше ЗМІ повідомляли, що з цією ініціативою виступив і був єдиним, хто її підтримував, тодішній в. о. президента України, один з лідерів політичної партії "Народний фронт" Олександр Турчинов. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк тоді висловив переконання, що запровадження воєнного стану – це оголошення війни Росії. А Юлія Тимошенко наполягала, що Путін у Криму хоче реалізувати абхазький сценарій і приводила приклад Саакашвілі, який тоді "повівся на його провокації і програв".

Проте колишній перший заступник Генпрокурора Микола Голомша заявив, що стенограма неповна й містить купюри, зокрема, і його виступу, в якому він закликав вводити воєнний стан. Крім того, як заявив у коментарі ZN.UA Микола Голомша, Турчинов був не єдиним, хто виступав в РНБО за воєнний стан під час анексії Криму. Голомша наголошує, що також пропонував ввести надзвичайний стан. "Я говорив про те, що треба для початку ввести надзвичайний стан, а потім і воєнний".

Повʼязані теми:

Наступна публікація