У скандальному Окружному адмінсуді Києва з'явився позов щодо заборони підписувати мовний закон

У скандальному Окружному адмінсуді Києва з'явився позов щодо заборони підписувати мовний закон

Мовний закон / Фото: УНІАН

Суд вивчає правові підстави для такої заборони.

До Окружного адміністративного суду Києва, одразу 34 суддів якого проігнорували обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, надійшла заява із проханням заборонити голові Верховної Ради Андрію Парубію підписувати закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Позов подала громадська організація "Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної", яка виступає за скасування мовного закону, вважаючи його дискримінаційним щодо російськомовних.

Організація просить суд заборонити "голові Верховної Ради України та будь-кому із окремих народних депутатів та працівників Апарату ВРУ вчиняти будь-які дії, спрямовані на підписання відповідного закону, направлення його на підпис президентові та подальше офіційне опублікування зазначеного закону".

Цю заборону в "Інституті імені Бережної" просять накласти в рамках забезпечення позову, який організація ще не подала.

Окружний адмінсуд Києва наразі вирішує питання "щодо наявності правових підстав для вжиття заходів забезпечення позову до подання відповідного позову". І тут же додає, що ч. 2 ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає забезпечення позову як до його пред’явлення, так і на будь-якій стадії розгляду справи.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій вже відреагував на цей позов. Він назвав його "спробою цинічного проросійського реваншу" і запевнив, що за будь-яких умов наступного тижня підпише закон.

ТСН.Тиждень вивчав деталі мовного закону, який викликав багато суперечок

ТСН.Тиждень вивчав деталі мовного закону, який викликав багато суперечок

Як повідомлялося, парламент України ухвалив законопроект про українську мову. Рішення підтримали 278 народних депутатів. Очікується, що після підписання документу президентом буде створено Інститут уповноваженого із захисту державної мови. Відповідальність за порушення норм закону також передбачена. Втім автори документи запевняють, що всі страшилки про мовний закон, - це неправда. За ґрати нікого не саджатимуть, штрафи відклали на три роки. Передбачили безкоштовні курси української для дорослих. Найбільш пильним око закону про мову буде до посадовців та публічної сфери. 

Щойно ухвалений закон відразу заблокували представники опозиції постановою про порушення регламенту. Це незначна та тимчасова перепона, але, якщо у парламенті не встигнуть проголосувати проти неї, закон про мову може потрапити на підпис вже до наступного президента. Він, до речі, вже пообіцяв переглянути ухвалений закон про українську мову на дотримання Конституції та відповідності інтересів усіх громадян України.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандал навколо Окружного адмінсуду
Наступна публікація