У "Слузі народу" презентували свій варіант реформи децентралізації: які зміни до Конституції там пропонують

У "Слузі народу" презентували свій варіант реформи децентралізації: які зміни до Конституції там пропонують

Фото: УНІАН

Наразі повного тексту законопроєкту немає.

У партії "Слуга народу" пропонують закріпити реформу децентралізації у Конституції, запровадити новий адміністративно-територіальний устрій та ввести інститут префектів.

Про основні ідеї цієї реформи розповів на презентації 23 жовтня заступник голови фракції "Слуга народа" Олександр Корнієнко.

За його словами, наразі у мешканця села є 8 представників влади, які опікуються його проблемами - депутат сільради, голова сільради, депутат райради, голова райради, депутат облради, голова облради, голова РДА, голова ОДА. У партії "Слуга народу" пропонують перейти на трирівневу систему.

Базовий рівень – це громада. Це може бути як громада селища, так і громада великого міста. Вся територія України повинна бути покрита громадами. Субрегіональний рівень – це округ. Наразі йдуть дискусії щодо назви цих територіальних одиниць.  

Громаді планують надати максимум повноважень. Зокрема буде орган місцевого самоврядування – це рада громади. У ній є голова громади, який обирається на 4 роки. Рада формує виконавчий комітет, яким керує голова ради. Це той виконавчий орган, який буде реалізовувати на місці цю місцеву політику.

Округи не будуть повними замінниками районів. Це інша форма, нова адміністративно-територіальна одиниця. Точна кількість округів поки невідома, але Корнієнко зазначив, що їх точно буде менше ніж чинних 490 районів. Територія округу складається із громад, одна громада не може бути поділена між округами.

На рівні регіону – це області та АР Крим. У них буде обласна рада, яка обирається на 4 роки і формує власний виконавчий комітет. Основне завдання  – розвиток регіону, ухвалення бюджету, втілення державних програм, стеження за відстоюванням інтересів усіх громад області, управління спільним майном громад.

Наразі група працює над оптимальною виборчою системою. Зокрема, там хочуть відмовитися від мажоритарної системи на усіх рівнях.

Децентралізація: плюси й підводні камені реформи

Децентралізація: плюси й підводні камені реформи

Місцеві адміністрації планують ліквідувати, буде запроваджений перехідний період. На рівні округів і на рівні регіонів будуть префекти. Вони очолюватимуть невелику префектуру. Префект буде представником виконавчої влади на території і матиме статус держслужбовця. Призначається та звільняється префект на 3 роки президентом за подання Кабміну. Також між ними буде постійна ротація, а один префект не може двічі поспіль бути на цій посаді на одній і тій самій територій. Однак він може бути префектом іншої території. 

Повноваження префекта - забезпечування взаємодії територіальних органів і центральних органів виконавчої влади та додержання ними Конституції і законів, координація виконання держпрограм, спрямування і організація територіальних органів і забезпечення їхньої взаємодії з органами місцевого самоврядування у форс-мажорних умовах, нагляд за додержанням законів і конституції органами місцевого самоврядування. Префект зможе призупиняти акти місцевих органів влади з одночасним зверненням до суду. До рішення суду акт не буде діяти. Якщо акт стосуватиметься територіальної цілісності або нацбезпеки, префект скасовуватиме його напряму.

Для цього у партії "Слуга народу" будуть дотримуватись кілька принципів, зокрема принципу субсидіарності - проблему потрібно вирішувати там, де вона виникла. У законопроєкті хочуть виписати повноваження місцевого самоврядування в громадах, щоб увесь спектр питань, які може вирішити громада сама, вона вирішувала сама, без залучення рівня обласної ради, наприклад.

Надання послуг також має відбуватись на найбільш наближеному для людей рівні. В рамках цієї реформи планують, щоб частину послуг надавали навіть не ЦНАПи, а старости за допомогою програми "держава в смартфоні". Якщо йдеться про про місто – до рівня органів самоорганізації населення.

Також застосовується принцип повсюдності – наразі він не реалізовується, є території, які не входять нікуди. Станом на зараз 4,5 тисячі територіальних громад утворили 992 ОТГ – це лише 40% території. Після внесення змін до Конституції ОТГ мають покрити всю країну. Головне – щоб не було територій, на які не поширюється юрисдикція органів місцевого самоврядування.

Громади повинні мати фінансову самодостатність – володіти землею, майном, природними ресурсами, місцевими податками і збори. Наразі робоча група вивчає, чи можна залишати на місцях акцизи та податки на доходи фізичних осіб. Корнієнко запевнив, що держава буде компенсувати всі збитки громаді, які були спричинені її рішеннями.

За словами заступника фракції "Слуга народу", мета закріплення цієї реформи у Конституції – забезпечення невідворотності децентралізації та запровадження нового адміністративно-територіального устрою.

Корнієнко зазначив, що наразі тексту законопроєкту ще немає, але вже на цій сесії депутати хочуть направити зміни до Конституційного суду, тобто ухвалити документ у першому читанні.

Журналіст Максим Бутченко прокоментував найпоширеніші міфи про децентралізацію в Україні

Журналіст Максим Бутченко прокоментував найпоширеніші міфи про децентралізацію в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація