У суді довели право парафіяльних зборів самостійно переходити до іншої церкви

У суді довели право парафіяльних зборів самостійно переходити до іншої церкви

Парафіяльні збори є вищим органом управління парафії.

Парафіяльним зборам надали право ухвалювати рішення про зміну канонічної підлеглості релігійної громади.

Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Йдеться про справу Свято-Стрітенської громади на Донеччині. Так, парафія ще 2015 року добровільно перейшла до Донецької єпархії УПЦ Київського патріархату, залишивши УПЦ МП.

Після такого рішення Горлівська єпархія УПЦ МП, до якої раніше і належала парафія, подала судовий позов, аби визнати недійсним рішення про перехід. 2017-го Господарський суд Донецької області таки визнав перехід недійсним, а оскарження цього рішення не задовільнив.

Справа дійшла до Вищого господарського суду України, який також став на сторону Московського Патріархату. Як пояснюється, суди виходили з того, що парафія входить до складу Горлівської єпархії, і вони пов'язані господарськими відносинами управління та контролю. З цього випливало, що парафія впливає на права та інтереси єпархії, які охороняються законом.

Однак тепер КГС ВС вважає, що попередні висновки судів є помилковими. Там наголосили, що парафіяльні збори є вищим органом управління парафії. Відтак, парафіяльним зборам надано виключне право ухвалювати рішення щодо управління парафією. У цій справі суд ухвалив нове рішення і не зодовольнив позов УПЦ МП.

Парафіяльні збори релігійної православної громади “Свято-Стрітенська Парафія Горлівської Єпархії Української...

Опубліковано Верховний Суд Вівторок, 22 січня 2019 р.

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

На Луганщині священик вирішив перейти до новоствореної автокефальної церкви

На Луганщині священик вирішив перейти до новоствореної автокефальної церкви

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація