У Сумах охоплені відчаєм батьки взяли в облогу мерію через відсутність інсуліну для дітей

У Сумах охоплені відчаєм батьки взяли в облогу мерію через відсутність інсуліну для дітей

Фото: УНІАН

Протестувальники запевняють, що не мають допомоги від держави та міста вже чотири місяці.

У Сумах батьки дітей, хворих на діабет, вийшли під стіни міської ради та вимагають забезпечити безкоштовними ліками, яких у місті зараз немає. В аптеках рецепти на інсулін перестали приймати ще на початку року, а міські чиновники нарікають на недофінасування з держбюджету, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

16-річна Ксенія Авраменко показує свій останній картридж з інсуліном – на скільки його вистачить і що буде коли він закінчиться, навіть думати боїться. "Це останнє, що в мене залишилось. Це життя, це повітря, без якого ми просто не можемо", - каже хвора на діабет школярка. "Мені страшно стає, що буде через місяць, якщо нам його не видадуть. У всіх є інсулін. Нема тільки в Сумській області", - додає вона. Наймолодший учасник мітингу – це 2-річний Серафим. Ін’єкції інсуліну він має отримувати кожні дві години. "Він просто лягає отак, голову опускає – і все. Йому важко. Ходимо, так само просимо рецепти, а його нема і нема", - каже батько малюка Олексій Дьячихін.

У Сумах батьки дітей, хворих на цукровий діабет, вимагали забезпечення безкоштовним інсуліном

У Сумах батьки дітей, хворих на цукровий діабет, вимагали забезпечення безкоштовним інсуліном

Чому в Сумах скінчився безкоштовний інсулін, яким мають забезпечувати хворих, батьки дітей-діабетиків прийшли питати у місцевих чиновників. Ті кажуть про недофінансування з держбюджету. "Виділено 4,8 мільйони гривень, що складає лише 32% від потреби", - пояснив заступник міського голови Максим Галицький. Але в міністерстві охорони здоров’я запевняють, що коштами на інсулін область забезпечили: "Було виділено 16 млн гривень – це 76% від потреб. Ці кошти мають ефективно використовуватися, а решту треба дофінансувати з міського бюджету. Так було завжди".

Але місцеві чиновники присягаються, що отримали лише третину коштів. "Це технічна помилка МОЗу – на це ми їм вказали. А те, що коштів на інсулін не вистачає, ми писали весь 2018-й рік міністерству охорони здоров’я, міністерству фінансів, Гройсману писали", - запевняє керівник управління охорони здоров’я Сумської ОДА Сергій Бутенко. Купувати інсулін самим більшості родин не під силу. "Цих коштів пенсії, яку нам дають, не вистачає. 1500 на місяць, але на місяць не вистачає", - каже Ксенія Авраменко.

У разі критичної ситуації керівник обласного управління охорони здоров’я радить звертатися до лікарні. Батьки ж запевняють, що це не вихід. "Четвертий місяць! Четвертий місяць! Це не тиждень, не день, не два! Четвертий місяць – ви тільки зрозуміли, що потрібно!" - обурені люди. З плакатами батьки прямують вже до кабінетів і вимагають скликати позачергову сесію. Де брати гроші на інсулін – міські чиновники ще не знають та вкотре звертатимуться до Кабміну, а також спробують переглянути видатки з міського бюджету. Там зуміли перерозподілити 9,5 млн грн., але для оформлення грошей необхідно скликати депутатів на позачергову сесію, котра відбудеться аж наступного вівторка.

Кореспондент ТСН Оксана Солодовник

Повʼязані теми:

Наступна публікація