"У тій дорозі ховаються машини": найстрашнішу трасу України водії після відлиги об’їздять полями

"У тій дорозі ховаються машини": найстрашнішу трасу України водії після відлиги об’їздять полями

Сумнозвісна траса Кропивницький–Миколаїв викликає сором у чиновників.

Траса національного значення між Кропивницьким та Миколаєвом після відлиги стала майже непроїзною. Сніг зійшов і вимив справжні вирви, поміж якими буквально переламуються навпіл рами вантажівок,а водії щодалі частіше розвертаються і їдуть назад, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Зі 180 кілометрів траси половина зруйнована вщент, і в такому стані дорога останніх п’ять років. Місцеві не раз перекривали дорогу, вимагаючи її ремонту. Не дочекавшись реакції від владоможців, у грудні засипати ями почали перевізники, проте після відлиги весь гравій вимило, і тепер на трасу не виїжджають навіть водії зі стажем, бо кажуть, що вода маскує метрові вирви у дорозі. "Смерть машинам", - характеризують стан траси кермувальники.

Бездоріжжя Н-14: після відлиги сніг з траси національного значення зійшов разом з асфальтом

Бездоріжжя Н-14: після відлиги сніг з траси національного значення зійшов разом з асфальтом

На прохання журналістів стан дороги за фільмував один із глядачів ТСН, який за сімейними обставинами змушений постійно їздити пекельною дорогою. Він виїхав з Миколаєва зранку, а на Кіровоградщині позашляховик був лише після обіду – півтори сотні кілометрів він їхав шість годин. "Суцільний жах. Доїхав і добре!", - коментує водій поїздку. Знята реєстратором траса національного значення Н-14 виглядає справді моторошно. Декілька геть розмитих ділянок довелося об‘їжджати полями. "Я цією дорогою користуюся 15 років постійно. Я не пригадаю, щоб вона у такому стані була. В цілому кілометрів без перерви 40 – без дороги", - каже Сергій Жолонко.

Цього року замінять лише третину з цих аварійних 40 км. "Село Возсіятське, село Водяне – Лорине повністю ці ділянки дороги. І ділянку дороги поміж цими селами – 13 км 800 метрів", - пояснив заступник начальника служби автомобільних доріг Миколаївщини Михайло Ганич. Роботи обіцяють розпочати наприкінці березня, ремонтуватимуть не всі 180 кілометрів, а лише 45,5. На Кіровоградщині замінять покриття на трьох ділянках, ще на одну чекає реконструкція, а от на Миколаївщині збудують згадану нову бетонну дорогу. Інші ділянки, як кажуть в автодорі, відремонтують в наступних роках, а загалом на ремонт заклали мільярд гривень, тобто 22 мільйони за кілометр. "Ці кошти повинні бути освоєні в поточному році, і ця дорога першочергово увійде в переліки об’єктів будівництва – взагалі соромно за ту дорогу, бо там машини в ній ховаються іноді, тому це точно першочергово", - зауважив радник заступника міністра інфраструктури Вадим Олійник.

Але водії жартують, що обіцяного три роки чекають – саме стільки часу їм обіцяють привести дорогу до ладу. Торік держава навіть виділила на ремонт 300 тисяч гривень, але оскільки витратити їх місцеві дорожники не встигли, гроші забрали назад.

Кореспондент ТСН Олена Шворак

Повʼязані теми:

Наступна публікація