У В’ятровича пропонують створити український нацпантеон після наруги над могилою Бандери

У В’ятровича пропонують створити український нацпантеон після наруги над могилою Бандери

Фото: УНІАН

Системним вирішенням проблеми щодо опіки над похованнями видатних українців стало б перенесення їх в середмістя Києва.

Актам вандалізму, один з яких стався 15 жовтня у німецькому місті Мюнхені, коли прокремлівський пропагандист Грем Філліпс зірвав прапори з могили лідера ОУН Степана Бандери, могло б запобігти створення Українського національного пантеону.

Про це заявили Українському інституті національної пам'яті.

 "Цей випадок не лише закликає нас до реакції на рівні Міністерства закордонних справ України, але водночас знову порушує надзвичайно важливе питання – створення Українського національного пантеону. Посилення заходів безпеки, яких можна б було вжити на кладовищі Вальдфрідгоф щодо охорони могили Степана Бандери, – це лише часткове вирішення проблеми чи навіть більше – відтермінування нового акту вандалізму, які щоразу заохочуються Москвою і її прихильниками", - зауважив співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

Мовляв, системним вирішенням проблеми щодо опіки над похованнями видатних українців стало б перенесення їх в середмістя Києва - до Меморіалу українських героїв - Українського національного пантеону, створення якого наразі затримується через брак політичної волі.

"Національний пантеон - це місце, де будуть справжні та символічні поховання найвизначніших діячів української історії. Це дуже важливо для нас усіх, адже тільки там, де пам'ятають загиблих, є ті, хто захищає живих", - вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. 

Пантеон мусив би постати як нове місце пам'яті, до якого приходили б не лише перші особи держави у визначні державні свята, а й представники іноземних делегацій, що відвідують Україну, які б схиляли свої голови перед тими, хто боровся за її незалежність. Тут можна було б урочисто перепоховати Симона Петлюру, Павла Скоропадського, Степана Бандеру і цілу низку інших визначних українців, які наразі поховані за межами України.

"Щоб вирішити питання створення Національного пантеону, необхідно якнайшвидше скликати перше засідання організаційного комітету зі створення та функціонування Меморіалу українських героїв - Українського національного пантеону і відтак розпочати роботу над пошуком ймовірного місця для його будівництва, затвердити план заходів щодо створення і функціонування пантеону", - підкреслили в УІНП. 

У всьому світі такі пантеони є національною гордістю держави, вони формують у свідомості людей патріотизм та повагу до минулого та сучасного країни.

Кремлівський пропагандист Грем Філліпс спаплюжив могилу Бандери у Німеччині

Кремлівський пропагандист Грем Філліпс спаплюжив могилу Бандери у Німеччині

Нагадаємо, одіозний кремлівський пропагандист Грем Філліпс поглумився над могилою лідера "Організації українських націоналістів" Степана Бандери у річницю його смерті. Він поскидав додолу прапори і квіти, потоптався по могилі і причепив плакат з написом англійською мовою "Тут похований український нацист Степан Бандера".

Наступного дня німецька прокуратура відкрила провадження у зв’язку із цим інцидентом. Після завершення слідства матеріали передадуть до прокуратури для відповідної правової оцінки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація