У в'язниці України відбуває покарання водій тягача комплексу "Бук", що збив літак рейсу MH17

У в'язниці України відбуває покарання водій тягача комплексу "Бук", що збив літак рейсу MH17

Фото: Associated Press

Чоловік був затриманий на кордоні з РФ.

В Україні відбуває покарання водій автотягача, що перевозив зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого був збитий літак Malaysia Airlines на Донбасі.

Про це повідомив заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков.

Як доказ представник СБУ продемонстрував зняте на телефон відео, на якому зафіксоване пересування комплексу Донецьком. "Завдяки цьому відео з телефону ми встановили, кому належить цей трейлер. Ми встановили особу з числа бойовиків, яка забрала його на автопідприємстві в Донецьку. За три роки нам вдалося цю особу затримати, коли вона перетинала кордон на підконтрольній нам території з РФ. Ми його затримали, зараз він відбуває покарання тут, в Україні", - сказав Маяков.

Причетних до знищення літака рейсу MH17 будуть судити як терористів. Наразі підозрюваних нараховується 150 осіб.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

П'ята річниця трагедії авіарейсу MH17: Євросоюз закликав Росію визнати свою відповідальність

П'ята річниця трагедії авіарейсу MH17: Євросоюз закликав Росію визнати свою відповідальність

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація