У Вінниці 4-річна дитина потрапила до реанімації з діагнозом правець

У Вінниці 4-річна дитина потрапила до реанімації з діагнозом правець

У Вінниці 4-річна дитина потрапила до реанімації з діагнозом правець

Медики констатують відсутність щеплення від смертельно небезпечної хвороби.

Три тижні в реанімації провела 4-річна Настя і лікарі досі утримуються від прогнозів щодо стану дитини. Дівчинка лежить під апаратом штучної вентиляції легень в інфекційному відділенні вінницької лікарні, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У дівчинки діагностували правець. "Стан стабільно важкий. Радує, що температура тіла відновилася до нормальних цифр. У неї вже немає судом, вона отримує харчування, ковтає", - розповіла завідувач інфекційним відділенням Вінницької обласної дитячої лікарні Анжеліка Колесник.

Причина хвороби - звичайні порізи від скла на ніжці. Матері рани здалися не глибокими, тому вона вирішили до лікарні не звертатися. Навіть не обробила подряпини антисептиком. "Тільки кремом обробила", - визнає Алла Браславська. Через кілька днів дитина пішла купатися на ставок. А наступного ранку їй стало зле.

Чотирирічна Настя з Вінниці ледь не загинула від правця

Чотирирічна Настя з Вінниці ледь не загинула від правця

Лише через три дні дівчинку доправили до обласної лікарні. Врятувала її подвійна доза сироватки проти правця. Частину медикаментів отримали в області, іншу привезла консультант, викликана по лінії медицини катастроф. Медики наголошують, що важких наслідків можна було б уникнути, якби дитина була вчасно щеплена від правця. "Дитина отримувала щеплення не за графіком", - констатувала керівник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров'я Тетяна Бондаренко. І додає, що сироватки в області також бракує – востаннє її на Вінниччину доправляли ще 2014 року.

Днями хвороба 5-річної Надії Савушкіної виявила проблему всеукраїнського масштабу. У країні біда з вакцинацією та забезпеченням життєво необхідними ліками. Випадок захворювання дитини правцем шокував новопризначену керівника МОЗ Уляну Супрун.

Кореспондент ТСН Ганна Тітовська

Повʼязані теми:

Наступна публікація