У Вінниці бабусю оштрафували на 11 тисяч гривень за продаж яблук із саду

У Вінниці бабусю оштрафували на 11 тисяч гривень за продаж яблук із саду

Юристи обурені історією та взялися захищати стареньку в суді.

У Вінниці 76-річна Надія Паненко отримала відчутне фінансове покарання за те, що продавала фрукти з власного саду на тротуарі біля свого будинку. За торгівлю в невстановленому місці муніципальні органи виписали пенсіонерці кілька штрафів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Старенька жінка-інвалід другої групи каже, що дізналася про це, коли отримала меншу пенсію. "Була 1382, а як знімали давали 1106. Заплатити за квартиру, купити ліки і заправити телефон. Ну, лишається 560" - каже вона. В пенсійному фонді бабусі відповіли, що це не помилка – на неї надійшла постанова про стягнення штрафу. Виявилося, що покарали її за яблука з саду, котрі пані Надія продавала у невстановленому місці. "Великі по 7-8 гривень, менші по 4,50-5 за кілограм. Не завжди продавалися, інколи тут ходили дітки – дівчинка і хлопчик із бідної сім'ї – вони завжди підходять, даю", - розповіла пенсіонерка.

У Вінниці поліція оштрафувала пенсіонерку на 11 тисяч гривень за торгівлю яблуками

У Вінниці поліція оштрафувала пенсіонерку на 11 тисяч гривень за торгівлю яблуками

За цим "злочином" її кілька разів виявляла муніципальна поліція – ретельні охоронці порядку склали на бабусю аж чотири адмінпротоколи. "Пропонували їй безкоштовні місця на території ринку – не хотіла. Одна із причин, що там конкуренція – тут у неї конкуренції не було", - розповів начальник муніципальної поліції Вінницької міської ради Василь Гайовик. Адміністративна комісія при міськвиконкомі, що працює на добровільних засадах, в усіх випадках виписала максимальні штрафи: по 1360 гривень за статтею про порушення правил благоустрою. "Жодного разу вона не являлася на адміністративну комісію, жодного разу вона не оскаржувала наші постанови. Ми відправляємо заказним з повідомленням для того, щоб особа чітко розуміла, що її запрошують на адміністративну комісію. Щоб вона пояснили чітко свої дії, чому вона це робила", - розповів голова адміністративної комісії Максим Кириленко.

Бабуся каже, що сиділа з яблуками на тротуарі, бо їй не вистачало пенсії на ліки, а ніяких листів не отримувала і жодного разу протокол не підписувала. За несвоєчасну сплату штрафу їй нарахували ще й пеню, тож рідному місту бабця стала винною загалом 11 тисяч гривень. "Якщо особа добровільно на протязі 15 діб не сплачує, вона подається у подвійному розмірі в державні виконавчі органи для примусового стягнення", - пояснив Кириленко.

Юристів у цій історії обурило все. Насамперед, торгівля з рук – це зовсім інша стаття законів і штраф за неї майже у сто разів менший. "Відповідальність від 17 до 119 гривень. Протокол має складати Національна поліція, не муніципальна міліція. І рішення щодо притягнення до адміністративної відповідальності має прийняти суд", - наголосив правозахисник Олександр Білошкурський. Тепер правник захищатиме бабусю в суді. Досі вона вже й не сподівалася, що доживе до того дня, коли повністю виплатить свій штраф.

Кореспондент ТСН Анна Тітовська

Повʼязані теми:

Наступна публікація