У Вінницькій області народилося 12 зубрів і тепер це найбільше стадо червонокнижних тварин в Україні

У Вінницькій області народилося 12 зубрів і тепер це найбільше стадо червонокнижних тварин в Україні

Єгері оберігають тварин від браконьєрів.

12 зубренят народилось у Вінницькій області. Тепер чисельність цих червонокнижних тварин на Вінниччині найбільша в Україні – 107 особин.

Про це йдеться в ТСН.Ранок.

Серед кількасоткілограмових велетнів видно як біжать маленькі телята, це новонароджені зубренята, які з’явились у цьому стаді. Малюки вже впевнено тримаються на ногах, але далеко бігти ще не можуть. Єгері нарахували 12 телят. "Тут біля 80 голів, 10 відбилось – 90, там 10 пройшло і одинаки, приблизна кількість 107", — каже мисливствознавець Олександр Сіваченко.

Лісівники імена їм не дають, але запевняють — це найбільше стадо в Україні. Побачити його велика удача, адже тварини дуже сторожкі. Іноді чатувати треба годинами, аби побачити табун у всій красі. "Самка – це вожак, вона великої масштабної ваги, в ній 800 кг. Великих самців стадо відгонить, вони як шатуни, не можуть ходити за стадом, вони лінивці", — пояснює Олександр.

Зубрів у цьому лісництві охороняють насамперед від браконьєрів. Єгері чергують цілодобово, аби поголів’я не мігрувало — диких биків щедро підгодовують сіном і зерном. Біля годівниць завжди сліди від великих копит. "Кукурудза, овес, ячмінь, сіно, і цукровий буряк, по слідах можна дивитись, що підходять зубри, олені плямисті", — показує мисливствознавець Володимир Ткач.

Новини України: у Вінницькій області народились зубренята

Новини України: у Вінницькій області народились зубренята

Зубрів на Вінниччині могло ще більше, якби 5 років тому браконьєри не загнали тварин на лід, де ті просто потопились. "Загибель на льоду стада, дуже прикро, 17 голів. Після цього випадку, стадо могло розбрестись, бо там матріархат, а загинула якраз самка", — розповідає начальник місцевого лісництва Анатолій Бондар.

Стадо єгері вберегли, ба більше – тепер зубрів стільки, що можуть навіть продавати. Нещодавно молоду самицю із Вінниччини переселили до Чернівецького розплідника, щоби вже там поповнити популяцію цих диких велетнів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація