У Запоріжжі кількох малюків "підкосила" індійська вакцина АКДП

У Запоріжжі кількох малюків "підкосила" індійська вакцина АКДП

Діти навіть не могли ходити від болю в нозі, куди було зроблено укол.

Батьки дошкільняти у Запоріжжі скаржаться на ускладнення самопочуття дитини після щеплення від дифтерії та правця. Медики ж пояснюють, що реакція організму є цілком нормальною і хвилюватися не потрібно, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Мати хлопчика Ольга Бушарова каже, що маленький Борис майже не встає з ліжка вже третю добу, відколи йому зробили щеплення у дитячому садку. Того ж дня дитина відчула сильний біль місці ін'єкції на нозі, і згодом узагалі не міг на неї стати – дитину носять на руках. Нога болить і досі, хоч малюк і почав ходити, накульгуючи.

У Запоріжжі батьки заявили про погане самопочуття дитини після щеплення від дифтерії та правця

У Запоріжжі батьки заявили про погане самопочуття дитини після щеплення від дифтерії та правця

"Всього було п'ятеро дітей, наступного дня не вийшов жоден, зараз на третій з'явилася одна дитина – решта сидить по домівках і скаржаться на біль", - розповів батько Василь Бушаров. У дитячому садочку пояснюють, що АКДП – вакцину від кашлюка, дифтерії та правця – вводили за згодою батьків. "Ми вакцинуємо тільки тих, хто дає згоду", - твердить старша медсестра Руслана Страшнова.

За інформацією педіатрів, від індійської вакцини з різних причин відмовилось близько третини батьків. Медики підтверджують, що в деяких дітей після її введення фіксують підвищення температури аж до 40 градусів та больові відчуття в кінцівках. Але, за словами імунологів, це допустима реакція, і про неї мають попереджати усіх. "Кожна вакцина – це послаблений інфекційний агент. І введення його в організм має викликати реакцію, яка залежить від індивідуальних особливостей організму, від режиму, якого дотримується дитина, від наступних гігієнічних заходів після вакцинації", - прояснила директор департаменту охорони здоровья Запорізької міськради Вікторія Ушакова.

Лікарі кажуть, що деякий час для щеплень АКДП використовували харківську вакцину. На неї скаржилися менше, ніж на індійську, але ця різниця на рівні статистичної похибки. І, попри подібні випадки, категорично не рекомендують відмовлятися від щеплень. Мовляв, ймовірність захворіти на правець, кашлюк чи дифтерію значно небезпечніша, ніж два-три дні контрольованої реакції на вакцину.

Кореспондент ТСН Яків Носков

Повʼязані теми:

Наступна публікація