У Запоріжжі виявили зерносховище, зведене з могильних плит за наказом НКВС

У Запоріжжі виявили зерносховище, зведене з могильних плит за наказом НКВС

Таким чином радянська влада намагалась приховати згадки про німців-менонітів, які жили тут.

Збудоване зерносховище з надгробків виявили у Запоріжжі. Команду на нелюдський злочин, кажуть історики, віддали співробітники НКВС. За радянських часів німців-менонітів, які жили тут, масово етапували до Сибіру.  Усі згадки про них намагались знищити. І лиш зараз археологи дістають те, що радянська влада намагалась приховати, йдеться в ТСН.12.00. 

Старовинні плити з граніту, піщанику та мармуру, а на них зберіглися імена. Фундамент зерносховища – повністю складено з могильних плит.  Надгробки зі старого кладовища менонітів тут знайшли археологи. Прихильники християнського протестантського руху- меноніти приїхали на Запоріжжя два сторіччя тому на запрошення Катерини ІІ, аби розбудувати цю місцину. Перші голандські корови, млини, лікарні, школи та заводи - все це на Запоріжжі з’явилось саме завдяки менонітам.   

На одному з надгробків ім’я Катарини Коп – вочевидь, родичка Абрама Коппа – засновника Запорізького автозаводу.

Історики кажуть, те, що ЗАЗ та кабельний завод, які і досі працюють у Запоріжжі, зводили саме меноніти, за радянських часів не озвучували. У розпал сталінських репресій, у 1935 році, у місті почалися масові арешти. Багато менонітів розстріляли за звинуваченням в шпигунстві, інших – відправили у Сибір. «Народився я там, де влітку холодно в пальто. Це спеціально робилося, для того щоб доказати що ви ніхто, ви для нас ніхто», - розповідає представник менонітської громади Запорізької області Борис Леткеман, який народився у ГУЛАГу.

Сотні надгробків, зірваних з могил, вирішили використовувати як будівельний матеріал. На місці колишнього поселення менонітів заснували колхоз імені Енгельса. З плит викладали фундамент агроспоруд. « Безкоштовно, обтесані, ну, і ворожий елемент. Хто такі меноніти? «Це якісь сектанти, вони ж не п’ють, не курять, тому люди дивні, не наші люди», - розповідає археолог Максим Штатський.

У Запоріжжі виявили зерносховище, зведене з могильних плит

У Запоріжжі виявили зерносховище, зведене з могильних плит

Стадіон на місці кладовища – одна з найпопулярніших ідей більшовиків. Його розбили поблизу однієї із місцевих шкіл. Під час навчального процесу діти грають тут фактично на кістках.

Археологи обережно виймають старовинні надгробки. Аби відкопати усі піде кілька тижнів. Про знахідку вже повідомили менонітську спільноту, яка після війни оселилася в Канаді. Кілька людей вже впізнали надгробки своїх рідних.

Повʼязані теми:

Наступна публікація