У Житомирі лавочка вдарила струмом чоловіка, який сів відпочити

У Житомирі лавочка вдарила струмом чоловіка, який сів відпочити

Фото: ТСН

Відома в місті композиція опинилася під напругою.

У Житомирі кована лавочка вдарила струмом відпочивальника. А коли постраждалий почав шукати винного, виявилося, що за скульптуру ніхто не відповідає, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Електролавочка", - сміється Олександр Кліваденко. Те, що відома скульптура "Дівчина-весна" може бути смертельно небезпечною, він і гадки не мав до того вечора, коли гуляв із друзями та присів на лавочку. Одну  руку поклав на поручень, другою узявся за ковану гілочку – і його струсонуло. "Ледве вирвався. Бачите, який синець добрий", - показав постраждалий.

У Житомирі кована лавка вдарила струмом чоловіка, який присів відпочити

У Житомирі кована лавка вдарила струмом чоловіка, який присів відпочити

Він одразу зрозумів, що його вдарило  струмом, і аби довести це, влаштував експеримент – до лавки покликав товариша з вольтметром. Заміри показали, що вона була під високою напругою – 205 вольт. На відзнятому відео видно, як від електроструму, який пробиває металеву конструкцію, навіть вмикається лампочка. "Я здоровий, і  ледь вирвався, а щоб була дитина маленька – то тут труп зразу", - вважає Кліваденко.

Композиція стоїть уже сім років, і це перший нещасний випадок із нею. Струм підведений до ліхтаря, який дівчина тримає  у руках, і надається лише тоді, коли починає сутеніти. Електрики пояснили, що дріт десь торкається металу конструкції та через закорочення може передавати 220 вольт на того, хто торкнеться лавки. Тож Олександру дуже пощастило лишитися живим, а сама лавочка смертельно небезпечна. Такий висновок підтверджують і медики. "Може бути зупинка серця, а далі – реанімація. Якщо нема реанімації, людина просто помирає", - кажуть лікарі.

На цій лавочці люблять сидіти закохані, граються діти, перехожі знімають селфі. Коли ж люди дізнаються, що конструкція б’є струмом, вимагають  знайти відповідальних. "Це практично диверсія", - вважає житомирянка Людмила Олександрівна. Автор скульптури – коваль із Хмельниччини. Телефоном він пояснив, що його справа булла – викувати скульптуру, за експлуатацію ж відповідає міська влада. "Відповідальна місцева влада. За монтаж, тим більше за електрику", - пояснив Артем Вольський.

У мерії ж стверджують, що вперше про це чують. Виявляється, скульптурою до цього часу ніхто не опікувався. "Відсутня проектно-кошторисна документація, немає ніяких документів", - пояснив керівник управління комунальним господарством Житомирської  міськради Олександр Марцун. Після інциденту відповідальних за скульптуру призначили, а комунальники з’ясували, що від часу або при монтажі дріт пошкодився. "Було пробито дріт, який всередині світильника", - пояснив директор КП "Житомирміськсвітло" Олег Бічук. Дріт уже замінили, а скульптурі про всяк випадок іще й зробили заземлення, аби вже точно ніхто з відпочивальників більше не постраждав.

Кореспондент ТСН Олена Кузнєцова

Повʼязані теми:

Наступна публікація