Убитий закарпатець та підозрювані-школярі. Що відомо про напад на ромів у Львові

Убитий закарпатець та підозрювані-школярі. Що відомо про напад на ромів у Львові

Убитий закарпатець та підозрювані-школярі. Що відомо про напад на ромів у Львові

Фото: Департамент комунікації Нацполіції України

Табір був розбитий на околиці міста: його мешканці допомагали місцевим у господарських роботах та не викликали нарікань. Ймовірні нападники виявилися прихильниками російських нацистів.

23 червня пізно ввечері на околиці Львова десятеро людей напали на табір ромів: унаслідок одного чоловіка було вбито, ще четверо людей постраждали. Розслідування наразі перебуває на контролі керівництва Нацполіції і Міністерства внутрішніх справ.

Жертви

Внаслідок погрому загинув 24-річний житель Закарпатської області Давид Пап. Він приїхав до Львова збирати метал. Під час нападу чоловік отримав смертельні ножові поранення. Ще четверо осіб – 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків і 30-річна жінка – отримали тілесні ушкодження. Наразі троє з них перебувають на амбулаторному лікуванні, Радж Пап з п'ятьма пораненнями залишається на стаціонарному лікуванні.

На околиці Львова група невідомих напала на табір ромів, 24-річний хлопець загинув

На околиці Львова група невідомих напала на табір ромів, 24-річний хлопець загинув

За словами Раджа, 16 ромів прибули до Львова із Закарпаття кілька днів тому. Сварок та конфліктів із місцевими не мали. Напали на них, коли люди спали - штрикали ножами у всіх, хто траплявся на шляху.

Місцеві ж, своєю, чергою, розповіли, що роми допомагали деяким із них із господарськими роботами на городі. У злочинах не були помічені.

Нападники

За інформацією поліції, підозрювані молоді люди є членами угруповання "Твереза і зла молодь". Дев'ятеро із них - школярі львівських навчальних закладів №83 та №36. 

Крім того, поліцейські встановили особу і затримали 20-річного організатора цього нападу.

У угрупування є Telegram-канал, судячи з повідомлень у якому, вони виступають за здоровий спосіб життя і пропагують боротьбу з наркозалежними та людьми, що вживають алкоголь лише "інформаційними методами". Водночас розміщують зображення зі зброєю. Також вони заявляють про себе як язичників.

Фото з Telegram-каналу "Твереза і зла молодь"

Щодо ідеологічного складника, то на каналі розміщуються цитати Адольфа Гітлера та Беніто Муссоліні. Також вони не гребують настановами від російського неонациста Дмитра Боровикова.

Свою діяльність вони характеризують "шляхом праведних".

Проти них порушили кримінальне провадження за п. 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою). Винним загрожує від 15 років до довічного позбавлення волі.

Реакція

Мер Львова Андрій Садовий розповів, що роми з табору наразі під захистом правоохоронців.

"Історія показує, що відстань від цивілізованої людської істоти до бездушної бестії невелика. Залишайтесь людьми!" - написав він у соцмережі.

Працюємо з поліцією в справі нападу на табір ромів поблизу Львова. Всі вони зараз під захистом правоохоронців і...

Posted by Андрій Садовий on Sunday, June 24, 2018

Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням взяти на контроль розслідування.На переконання Денісової, такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема, більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення таких випадків у майбутньому.

У Раді Європи також різко засудили напад на ромів у Львові і вимагають прозорого розслідування без затримок.

Тим часом голова правління організації ромів "Рома України. Терніпе" Микола Юрченко сподівається, що правоохоронці доведуть справу до кінця.

Микола Юрченко - про жахливий напад на ромів під Львовом

Микола Юрченко - про жахливий напад на ромів під Львовом

Оновлено

На думку Василя Грицака, голови СБУ, у цій справі простежується російський слід. Про це вні сказав на брифінгу 25 червня. Він пояснив, що РФ наразі намагається зіпсувати імідж України у світі, показуючи українців як агресивних громадян.

"Схожа організація ("Твереза і зла молодь") була зареєстрована 2014 року і в Росії. [...] Ми розуміємо, що за цим (нападом) може стояти і Росія", - зауважив він.

Глава МЗС Павло Клімкін наголосив, що Росія послідовно намагається представити Україну "радикальною реальністю".

"Маємо чесно сказати: атмосфера толерантності, яка завжди була притаманна Україні, має зберігатися", - зауважив він на брифінгу.

Як відомо, це вже не перший напад на ромів. Кілька випадків трапилися навесні у Києві. 21 квітня члени націоналістичної організації С14 розібрали і спалили табір ромів на Лисій горі в Києві. Вони вимагали від ромів залишити "історичне місце". На початку червня "Національні дружини" розібрали поселення ромів у Голосіївському лісі.

У травні на Тернопільщині напали на табір ромів зі стріляниною. Людей били та підпалили їхні намети. На Львівщині також спалили табір.

У київській поліції заявили про створення робочої групи із представників влади, правозахисників та поліції, які займуться проблемою захисту етнічних меншин.

Повʼязані теми:

Наступна публікація