Участь України у Євробаченні 2020 під запитанням: Аласанія заявив про арешт рахунків "Суспільного"

Участь України у Євробаченні 2020 під запитанням: Аласанія заявив про арешт рахунків "Суспільного"

Фото: УНІАН

Роботу суспільного мовника заблоковано, включно з: трансляцією Олімпіади-2020, блокуванням запуску нових проєктів та запуску нової суспільної студії.

Голова національного суспільного мовника "Суспільне" Зураб Аласанія заявив, що роботу мовника заблоковано через арешт Мін'юстом рахунків Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ).

Про це він повідомив на свої сторінці у Facebook.

"Гроші на рахунках ПАТ "НСТУ" арештовано. Хто це зробив: відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України", - написав Аласанія.

За його словами, Мін'юст арештував кошти мовника для примусового стягнення з ПАТ "НСТУ" на користь акціонерного товариства "Євроньюз" боргу в розмірі 10,5 млн євро, та ще 1,6 млн євро виконавчого збору і 73 080 грн судового збору.

Аласанія пояснює, що цей борг "Суспільне" отримало у спадок від створеної у 2010 році урядом Азарова українськомовної версії міжнародного каналу "EURONEWS".

Договір було заключено на 6 років, що є прямим порушенням законодавства України, яке не дозволяє укладати угоди довше ніж на один рік.

"За Договором виплати становили – одноразова 8,5 млн євро, та 5,2 млн євро кожен рік. Задля того було здійснено розподіл бюджетних призначень загального фонду за окремою бюджетною програмою "Виробництво телерадіопрограм для державних потреб" для створення українськомовної версії міжнародного каналу "EURONEWS", - наголосив голова національного суспільного мовника.

Аласанія зазначив, що загалом держава за ці роки витратила понад 20 млн євро, а борг виник, коли в другому півріччі 2013 року сплати припинилися.

"У 2014 році змінилось керівництво НТКУ. Численні звернення НТКУ до нового уряду з приводу сплати боргу до результату не призвели. Ані у 2014 році, ані у 2015 році кошти з державного бюджету України за окремою бюджетною програмою не виділялися. У 2015 році Договір було розірвано, а борг на той момент склав 10,5 млн євро", - розповів очільник суспільного мовника.

За словами Аласанії, АТ "Євроньюз" почало подавати судові позови проти НТКУ на території України (і у 2015 отримало задовільне рішення), а також на території Швейцарії, де за позовом "Євроньюз" були "заморожені" гроші у швейцарському банку в розмірі 15 млн євро. Їх там розмістила Україна як гарантію проведення в Україні конкурсу Євробачення у 2017 році.

Він додав, що уряд планує погасити борг через перерахунок коштів з річного бюджету суспільного мовника до компанії "Євроньюз".

"Збираються сплатити державний борг зі знаменитих "два мільярди" Суспільного (насправді 1,7). А зі сплатою боргу (мінус 308 мільйонів) – 1,4. І так, безперечно, наприкінці року урядовці неодмінно спитають – а де ефективна робота-рейтинги-нові програми і "вот ето всьо", - пише Аласанія.

Нагадаємо, Євробачення-2020 відбудеться 12, 14 та 16 травня у Роттердамі, Нідерланди. Україна представить свій номер у першому півфіналі, 12 травня. Цьогоріч на конкурсі Україну представлятиме гурт Go-A.

Чим запам’ятався фінал нацвідбору на Євробачення 2020

Чим запам’ятався фінал нацвідбору на Євробачення 2020

Повʼязані теми:

Наступна публікація