Угруповання "Вагнера" вербує найманців у колоніях, де сидять за тяжкі злочини - СБУ

Угруповання "Вагнера" вербує найманців у колоніях, де сидять за тяжкі злочини - СБУ

Фото: pixabay.com

Бойовики підбирають людей із кримінальним минулим та військовою підготовкою.

"Приватна військова компанія Вагнера", яка бере участь у бойових діях на Донбасі та в Сирії, ​вербує частину своїх найманців у колоніях.

Про це під час брифінгу у Києві заявив начальник Апарату керівника Служби безпеки України Ігор Гуськов.

"Ще одне місце, за нашими даними і ми сьогодні надамо докази, де відбувається вербування найманців "Вагнера", - це колонії, де відбувають покарання. Підбираються люди, які мають військову підготовку з кримінальним минулим", - наголосив він.

За словами Гуськова, йдеться про ув’язнених не за розкрадання дрібного майна чи крадіжки, а за тяжкі злочини. Зокрема СБівець навів приклади деяких раніше судимих ​​найманців "Вагнера":

  • командир 1-ї розвідштурмової роти (РШР) Олександр Сергійович Кузнецов, 1977 року народження - був засуджений за викрадення людини та грабіж;
  • розвідник-водій в 1 відділенні 1 взводу 3-ї РШР Ришат Мухамедвалієвич Байкин, 1981 року народження - був засуджений за зґвалтування;
  • командир 3 відділення 2 взводу 3-ї РШР Валентин Олександрович Калнинь - був засуджений за виготовлення, збут і розповсюдження наркотиків під час служби в 24-й окремій бригаді спецпризначення ГРУ ГШ ЗС РФ.

Окремо Гуськов запевнив, що не менше третини членів "ПВК Вагнера" ​​не є росіянами за національністю і "не володіють російською мовою".

СБУ надала докази причетності найманців "Вагнера" до окупації Криму та котла в Дебальцевому

СБУ надала докази причетності найманців "Вагнера" до окупації Криму та котла в Дебальцевому

Нагадаємо, раніше глава СБУ Василь Грицак запевнив, що ПВК "Вагнер" воюють на Донбасі ще від 2014 року, а також вони причетні до трагедії ІЛ-76. Загалом, за даними СБУ, нині встановлено особи 1587 членів угруповання.

Також силовики з’ясували, що до складу російських найманців із групи "Вагнера" входять декілька десятків українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація