Україна цементує кордон із Придністров'ям. Як змінюється життя невизнаної республіки

Україна цементує кордон із Придністров'ям. Як змінюється життя невизнаної республіки

Фото: president.gospmr.ru

Мешканці регіону мають кілька громадянств, тому без обмежень подорожують до України.

Україна разом з Молдовою запустила перший спільний контрольно-пропускний пункт з боку Придністров'я. У невизнаному Тирасполі такий крок назвали блокадою, хоча насправді місцеві еліти бояться втратити контроль за товарообігом та кордоном.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.19:30, від самого ранку на кордоні утворюються кількакілометрові черги, в яких більшість людей прямують на море до України. Незважаючи на те, що паспортів придністровців не визнають, кордон перетинають вони без проблем. Причина – наявність одразу кількох громадянств. Найпопулярніші – російське та молдовське.

Крім того, кордон перетинають і тих, хто прямує до України на закупи, адже ціни нижчі за придністровські. Найпопулярніші продукти – ковбаса і цукерки.

Через пункт пропуску Кучурган-Первомайське проходить 75% імпорту Придністров'я. Тепер контроль над товарообігом та податками у самопроголошеній республіці отримає Молдова, що вплине передусім на єдиний і найбільший холдинг у так званій республіці "Шериф", який тримає все в своїх руках.

Відтепер, молдовські прикордонники зможуть реєструвати тих, хто бажає перетнути кордон і попрямувати до невизнаної республіки. Втім, більшість подорожують нелегально.

Придністровська частина кордону України з Молдовою складає приблизно 450 км. Тут посилені заходи безпеки, є спеціальна контрольно-слідова смуга, за якою споруджено триметровий рів. Окрім цього рух на кордоні відстежуть патрульні та камери спостереження. Наявність російського контингенту та склади зі зброєю на території Придністров'я - актуальна загроза для України. Нещодавно на пункті пропуску з підробним українським паспортом затримали російського полковника. Він інструктував бойовиків на Донбасі і брав участь у бойових діях. Раніше він охороняв самопроголошеного лідера "ПМР" - Смирнова. Саме місцеві жителі республіки - резерв для російського контингенту. Сотня придністровців за останній час підписала контракт з російською армією.

Алла Хоцянівська

Україна з Молдовою запустила перший спільний КПП з боку Придністров'я

Україна з Молдовою запустила перший спільний КПП з боку Придністров'я

Повʼязані теми:

Наступна публікація