Україна не проголосувала за мовну резолюцію в ПАРЄ, Геращенко пояснила причину

Україна не проголосувала за мовну резолюцію в ПАРЄ, Геращенко пояснила причину

ПАРЄ / Фото: Слово і діло

Вирішальною у такому рішенні стала відсутність пунктів щодо неповаги до української меншини з боку Росії, а також закриття українських шкіл в окупованому Криму.

Україна утрималася від голосування за мовну резолюцію щодо мов національних меншин через відсутність у ній важливих складових, а також через позицію Угорщини.

Про це розповіла перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у коментарі "Укрінформу".

"В Україні працюють десятки шкіл, де діти румунською, угорською, польською, грецькою, російською мають право вивчати свою материнську мову. Україна підтримує кримськотатарську мову, ми фінансуємо кримськотатарський телеканал. Але водночас існує країна поруч, це Російська Федерація, де живе багатомільйонна українська діаспора, а там немає жодної школи, класу, садочка, групи, де б дитина могла вивчати українську мову. Їх немає ані в Москві, ані в Сибіру, в Новосибірську, де є великі осередки української діаспори, де проживають сотні тисяч, мільйони українців", - сказала Геращенко.

Вона також нагадала, що російська окупаційна влада у Криму заблокувала кримськотатарські, українські школи, засоби масової інформації тощо. Таких пунктів у резолюції немає, каже Геращенко. 

Також обурила українську делегацію позиція Угорщини у цьому питанні.

"Стривожили під час обговорення виступи деяких угорських колег, які закидають, що для розвитку і підтримки мов нацменшин найкраща позиція - це автономія. Це насправді спроби використати тему мови в своїх вузькополітичних, вузькопартійних інтересах для того, щоб свій внутрішній електорат об’єднати навколо теми захисту діаспори. Це дуже деструктивна ідея, і ми її, звичайно, не підтримуємо. Не хотілося б щоб такий повзучий сепаратизм та федералізм сповідували через такі важливі гуманітарні проблематики. Ми це не підтримуємо і утрималися голосувати за резолюцію", - заявила вона.

За резолюцію проголосували 130 делегатів, 10 представників проголосували проти. Ще 24 делегати утрималися від голосування. 

"Україна належить до тих небагатьох країн, які ратифікували мовну хартію (Європейська хартія регіональних мов або мов меншин - ред.), тим самим на найвищому рівні як держава продемонструвала повагу до розвитку і захисту прав регіональних мов, мов нацменшин. Ми закликаємо всі країни-члени Ради Європи ратифікувати мовну Хартію, як це зробила Україна і рухатися в цьому напрямку", - додала Ірина Геращенко.

Нагадаємо, Україна сьогодні на порядку денному в Парламентській асамблеї Ради Європи одразу з кількох питань - вранці Україну обговорили в контексті політики захисту мов національних меншин або регіональних мов, а у другій половині дня - гуманітарні наслідки війни в Україні.

У ПАРЄ розпочалися дебати про гуманітарні наслідки війни в Україні

У ПАРЄ розпочалися дебати про гуманітарні наслідки війни в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація