Україна опинилася в хвості світового рейтингу зі сприйняття корупції, посівши 131 місце

Україна опинилася в хвості світового рейтингу зі сприйняття корупції, посівши 131 місце

Фото: УНІАН

За 2016 рік у світовому Індексі сприйняття корупції Україна набрала лише 29 балів зі 100.

У Всесвітньому рейтингу СРІ (індекс сприйняття корупції) за 2016 рік Україна отримала лише 29 балів зі 100 можливих, таким чином, посівши 131 місце зі 176 країн.

При цьому цей же щабель з Україною розділили такі країни, як Росія, Казахстан, Непал та Іран, повідомляють на сайті Transparency International.

Перше місце в успішному протистоянні корупції посіли Нова Зеландія і Данія. Також найкращі результати мають Фінляндія, Швеція, Норвегія і Швейцарія. Серед найменш корумпованих країн — і США, Канада, Британія, Німеччина, Уругвай, Австрія і Австралія.

І хоча показник України покращився порівняно з попереднім роком (підвищився на 2 сходинки), у міжнародній організації ТІ такі результати для країни, влада якої взяла курс на боротьбу з корупцією, називають недостатніми.

"Покращенню нашої позиції у світовому рейтингу сприяло просування антикорупційної реформи, проте відсутність дієвої судової системи та фактична безкарність корупціонерів не дає Україні зробити потужний ривок уперед і подолати 30-бальний бар'єр, що зветься "ганьбою для нації", — йдеться в повідомленні.

Зазначають, що найбільше балів Україна отримала завдяки дослідженню World Justice Project Rule of Law Index, який враховували в побудові індексу.

Так, показник України в ньому зріс на +10 балів порівняно з минулими роками.

"Це пов'язано зі зменшенням використання службового становища в органах виконавчої влади (показник покращився на 14%), у поліції та збройних силах (показник покращився на 6%), але в судовій гілці влади ситуація залишилася такою ж, що і за часів режиму Януковича. Про цю саму проблему свідчить і дослідження World Competitiveness Yearbook, яке принесло цього року Україні +3 бали", — пояснили в Transparency International.

Фото: Transparency International

Ще 4 бали Україна отримала завдяки підзвітності державних закупівель завдяки системі ProZorro, державному фінансуванню партій, першим розслідуванням НАБУ, участі громадськості в антикорупційних реформах. Проте в дослідженні Freedom House Nations in Transit найбільшими викликами для України визнали слабкість інституцій, які мають забезпечувати верховенство права, надмірну зарегульованість економіки та зосередження влади в руках олігархічних кланів.

Дослідження World Economic Forum Executive Opinion Survey та Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings забрали в України 1 і 2 бали відповідно. 

"Бізнес побачив значну корупцію при розподілі державних коштів, а судову систему визнав нездатною зашкодити цьому. Дійсно, унаслідок роботи систем ProZorro та Dozorro випадки порушень у закупівлях стали більш очевидними для бізнесу та громадськості порівняно з паперовими тендерами. Активне викриття таких тендерів за допомогою Dozorro може значно зменшити корупцію при закупівлях. Для того ж, щоб вирішити проблему безкарності в судах, необхідно зробити набагато більше", — наголосили в TI.

Додамо, що індекс сприйняття корупції базується на незалежних опитуваннях, у яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, у тому числі Світового банку, Freedom House, World Economic Forum тощо. Індекс є оцінкою від 0 (дуже високий рівень корупції) до 100 (украй низький рівень корупції) балів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація