Україна планує новий прохід військових кораблів через Керченську протоку – Турчинов

Україна планує новий прохід військових кораблів через Керченську протоку – Турчинов

Фото: Reuters

За словами очільника Ради нацбезпеки, з цим не можна зволікати.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна планує ще один прохід військових кораблів через Керченську протоку.

Про це він сказав в інтерв'ю ВВС.

"Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання по захопленню Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму", - наголосив Турчинов.

Він додав, що перехід можливий вже найближчим часом, адже, на його думку, з цим питанням не можна зволікати. "Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі", - додав секретар РНБО.

За його словами, Україна буде запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил.

Водночас він зазначив, що поки що така ініціатива не отримала відповіді. "Коли до цього питання буде прикута увага провідних країн світу, Росія підіжме хвоста та не ризикне агресивно діяти", - пояснив Турчинов.

Він підкреслив, що якщо залишити напризволяще ситуацію, яка розгортається навколо Керченської протоки, якщо українські моряки не будуть негайно звільнені з полону, тоді цивілізований світ фактично визнає, що Росія має право на будь-яку агресію, на будь-які зміни кордонів, і не буде нести за це відповідальність.

"Давайте говорити чесно – РФ засуджена, але не покарана", вважає очільник Ради нацбезпеки. На його думку, після такої агресії повинні бути значно посилені санкції проти Росії, вжиті відповідні заходи щодо російського флоту по всьому світу, інакше наступні дії будуть ще кривавішими і небезпечнішими не лише для України, а й для інших країн.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. Згодом так звані суди заарештували їх на два місяці.

29 листопада полонених біля Керченської протоки українських моряків перевезли до Москви - до "Лефортово". Про це повідомив адвокат одного з арештантів, поскаржившись, що йому не дозволили зустрітися з підзахисним.

Італія заблокувала можливе запровадження санкцій через агресію Росії в Керченській протоці

Італія заблокувала можливе запровадження санкцій через агресію Росії в Керченській протоці

Повʼязані теми:

Наступна публікація