Україна поновила виплати 277 морпіхам з Маріуполя, які відступили і потрапили у полон

Україна поновила виплати 277 морпіхам з Маріуполя, які відступили і потрапили у полон

ДБР закрило провадження у справі морпіхів 501-го батальйону / Фото: Associated Press

Морпіхів звинувачували у дезертирстві. Проте, як виявилося, вони опинилися в полоні через зраду одного з командирів.

ДБР прийняло рішення щодо закриття провадження відносно 277 військовослужбовців 501 Окремого батальйону морської піхоти ВМС України, які захищали Маріуполь. Бійців підозрювали у дезертирстві.

Про це передає пресслужба ДБР.

Після цього військова частина поновила їм виплату грошового забезпечення. Сімʼї військовослужбовців отримають у повному обсязі грошове забезпечення бійців за час перебування у полоні.

Історія морпіхів 501 батальйону під час захисту Маріуполя

За словами правоохоронців, бійці опинилися в полоні через зраду одного з командирів.

Від кінця лютого 2022 року військовослужбовці батальйону здійснювали оборону Маріуполя. У квітні того ж року російські пропагандисти розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501 батальйону добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі.

Проте ДБР встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та вмовив командира батальйону здатися.

Через це морпіхам був відданий наказ нібито на передислокацію, а насправді їх переправили на окуповану частину Донбасу.

"Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон", – зазначають у відомстві.

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС ЗСУ повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому загрожує довічне позбавлення волі.

За даними ЗМІ, йдеться про Костянтина Безсмертного, який тоді був виконувачем обов'язків заступника командира 501-го батальйону. На російських проагандистських роликах видно, що зрадник, виводячи морських піхотинців, в руках тримав рацію. Також він спокійно спілкувався із російськими пропагандистами і давав їм інтерв'ю.

Після здавання в полон росіяни відпустили Безсмертного. Він повернувся до рідного Бердянська Запорізької області, який пербуває під контролем ворога.

Нагадаємо, що рідні цивільних українців вимагають звільнити тих, кого викрали росіяни.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація