Україна скотилася на 172 місце у світі за рівнем народжуваності

Україна скотилася на 172 місце у світі за рівнем народжуваності

Фото: ТСН

За рік, що минає, країна недорахувалася понад 150 тисяч громадян.

За офіційними даними Держстату, лише за три квартали цього року українців поменшало на 150 із лишком тисяч. Висока смертність доповнюється дуже низькою народжуваністю, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За показником появи на світ нових людей Україна посідає в рейтингу ООН аже 172 місце в світі. Серед основних причин – фінансова неспроможність забезпечити дитині бажаний рівень добробуту. "Якщо не маєш підробітку, або чоловік не забезпечує сім’ю, то дуже важко", - кажуть українки. Молоді мами нарікають, що державних виплат не вистачає навіть на самі памперси. Тоді як у бюджеті наступного року осучаснення цієї статі соціальних видатків, попри зростання цін, не передбачено.

Через низьку народжуваність за рік українців стало менше на 150 тисяч

Через низьку народжуваність за рік українців стало менше на 150 тисяч

У Мінсоцполітики переконують, що вже неодноразово виступали за збільшення виплат, однак це може і не дати бажаного ефекту. А батьки мають народжувати, коли готові до цього морально та фінансово. "У Радянському Союзі були династії трудові. У нас – династії отримувачів соціальної допомоги. Це цілі родини, які не працюють, а цілими родинами сидять на соціальних виплатах", - бідкається профільний міністр Андрій Рева.

Із таким підходом не погоджуються у Верховній Раді. "Нас кожного дня стає на 500 людей менше", - нарікає народний депутат Андрій Шипко. Політики кажуть, що влітку зареєстрували в парламенті законопроект, котрим передбачено зростання виплат за народження дитини вдвічі. "Прив’язати її до прожиткового мінімуму. Якщо він буде рости, то виплата теж мала б переглядатися", - пояснив суть ідеї нардеп Володимир Пилипенко. Автори документу кажуть, що його підримали більшість депутатських груп і уповноважений із прав дитини при президенті України, проте до сесійної зали на розгляд законопроект досі не потрапив.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація