Україна стає світовим центром сурогатного материнства: як народжують "чужих дітей" та скільки це коштує

Україна стає світовим центром сурогатного материнства: як народжують "чужих дітей" та скільки це коштує

Фото: pixabay.com

В Україні досить лояльне законодавство та невисокі ціни щодо сурогатного материнства.

Україна стає одним зі світових центрів сурогатного материнства. Після того, як в Індії і Таїланді цю репродуктивну послугу  заборонили надавати іноземцям -  бездітні пари зі всього світу масово їдуть до нас.

Це і не дивно. Бо якщо, наприклад, у Штатах - виношування чужої дитини коштує понад 100 тисяч доларів, а в Канаді - щонайменше - 90, то в Україні - в рази дешевше, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

У п’ятому випуску реаліті "1+1 чекає дитину" – ТСН поговорила зі справжньою сурогатною мамою.

Христина Коваль з невеликого містечка на півночі України. Розлучена. Має трьох своїх дітей. Молодша дуже слабує і її треба весь час  лікувати.

"У нашій країні покинути дитину мені не було на кого, так щоб поїхати на заробітки, і я в Інтернеті натрапила на сайт, який пропонував от таку роботу", - розповідає вона.

Робота сурогатної мами - це фактично на 9 місяців стати інкубатором для чужої дитини. Яйцеклітина, яку запліднюють, а потім вживляють у тіло жінки – обов’язково має бути чужою. І для того, щоб цей ембріончик почав розвиватись, його препаратами починають стимулювати. Такої кількості гормонів Христина не чекала.

"Їх колють, п’ють, ставлять між собою, ми кажемо мами, свічки. Колоти треба до вагітності, під час вагітності протягом трьох місяців, регулярно вранці ввечері, іноді три рази в день, там попа просто нереально синя, з гулями", - скаржиться Христина.

Гінекологи запевняють, що це мовляв аналоги природніх речовин і їх зараз призначають ледь не кожній другій.

ТСН спробувала власноруч записатися у сурогатні матері.

"Ало, добрий день, а я до вас за оголошенням, в метро прочитала, сурогатне материнство", - розпочинає розмову журналістка.

На тому кінці дроту одразу ж запропонували заповнити анкету. Вік - сурогатній мамі має бути максимум 36, група крові, вага, ріст. За українськими законами у сурогатної мами обов’язково має бути власне дитя, яке, фактично і допомагає їй заробити. 

"Дивіться, по виплатах у нас програма коштує мінімум - це 16 тисяч доларів, плюс йдуть виплати додаткові якщо у вас буде кесарів (+1160) або ж двійня (+2300), виплачуємо ми помісячно. Це по 300 доларів і найбільшу суму ви отримуєте в день виписки з пологового будинку (12 500)", - розповідають в центрі.

Влітку прогримів скандал із однією з найбільших українських сурогатних компаній, яку звинуватили  у продажу дітей закордон. Такі речі на державному рівні рідко стаються просто так, особливо на фоні шалених грошей, які тут крутяться і дуже лояльних українських законів.

Україна стає одним зі світових центрів сурогатного материнства

Україна стає одним зі світових центрів сурогатного материнства

"Ви укладаєте контракт з сурогатною матір'ю - ви не повинні ніде реєструвати цього договору, держава не знає про цей договір взагалі нічого ... Тобто це приватна справа між парою і сурогатною матір'ю", - пояснює старший партнер юридичної фірми Роман Марченко.

Приватна справа Христини Коваль закінчилась народженням дівчинки, яка зараз живе в Іспанії. Вона переписується з її батьками і за фотографіями бачить як мала росте. Щоправда, такий варіант взаємодії буває не завжди. 

"Там навіть не має значення чи це природні пологи, чи це кесарів розтин, ставиться ширмочка, щоб мама сурогатна не бачила цю дитину, яку вона народжує, дитину одразу забирають, якщо батьки не хочуть спілкуватись з мамою, щоб вона бачила цю дитину, вона її не побачить", - розповідає вона.

Христина зазначає, що найбільш недружні пари з Китаю. Вони не спілкуються ні під час вагітності, ні після пологів. І ще вона дуже хоче, щоб у нашому суспільстві змінилося ставлення до сурогатних мам. Вони не віддають своїх дітей і йдуть на це все не від хорошого життя. Низькі доходи і одночасно високий соціальний рівень жінки перетворили  Україну для світу на ідеальний сурогатний конвеєр.  Але чого в цьому сірому бізнесі більше - чорного чи білого нам всім ще лиш доведеться дізнатися .

Юлія Дячук

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація