Україна святкує День соборності

Україна святкує День соборності

Фото: УНІАН

Цього дня українці шикуються у живий ланцюг.

В Україні 22 січня святкують річницю з моменту підписання так званого акту "злуки", договору про об'єднання українських республік УНР і ЗУНР - День соборності.

Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася 1919 року - проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше - 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

Формально цей акт злуки не втілився у створення незалежної держави, проте він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже 1991 рокуі після розпаду СРСР.

Вперше День соборності України відсвяткували 1939 року в Хусті. Тоді це місто було столицею Карпатської України - чехословацької автономії. А офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише 1999 року після указу президента Леоніда Кучми.

1990 року провели так званий "живий ланцюг". Тоді люди вишикувалися ланцюгом" від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

З того часу таку акцію проводять щороку.

В Україні відзначають День соборності

В Україні відзначають День соборності

Повʼязані теми:

Наступна публікація