Україна та Польща разом шукатимуть історичну правду

Україна та Польща разом шукатимуть історичну правду

Порошенко і Дуда на Харківщині / Фото: Сайт президента України

Президенти обох країн домовилися про створення спеціальної комісії.

Україна та Польща домовилися про створення міністерської комісії, що займатиметься вирішенням історичних конфліктів між двома країнами, повідомив президен Порошенко під час брифінгу у Харкові.

"Необхідно пам'ятати героїв минулого, шанувати пам'ять невинних жертв, але твердо треба рухатися вперед. Історію ми вже не змінимо, але повинні й можемо змінити сьогоднішній день і створити кращі умови для майбутнього, щоб ніколи і ніхто не міг вселити ані в серця українців, ані в серця поляків ні ненависті, ні ворожнечі," - зазначив він.

Та додав, що комісія, офіційно представляти яку буде віце-прем'єр Павло Розенко, збереться вже найближчим часом і почне процес вивчення історичних матеріалів.

Позицію українського президента підтримав і його польський колега Анджей Дуда. Він зазначив, що переговори з Порошенком були "довгими та непростими", але всі проблемні питання слід вирішити "у дусі добросусідства".

"Історія не детермінувала того, що відбулося. Ті події мають вплив на те, що відбувається зараз, оскільки біль у серцях людей лишився. І політики мають на це зважати", - сказав він.

Та закликав у подальшому не робити кроків до "чергових увічнень, які спираються на неперевірені наукові висновки, без проведення історичних досліджень або ексгумації увічнених осіб".

Президент Польщі додав, що нова комісія має також опрацювати питання щодо ексгумації тіл поляків та українців, захоронених на території сусідських держав, "щоб у подальшому уникнути фальсифікації історії та суперечок".

У польському сеймі з'ясовуватимуть, чому Польща свариться з Україною

У польському сеймі з'ясовуватимуть, чому Польща свариться з Україною

Повʼязані теми:

Наступна публікація