Україна в ОБСЄ навела докази того, що масштабні пожежі в Луганській області спричинили окупанти

Україна в ОБСЄ навела докази того, що масштабні пожежі в Луганській області спричинили окупанти

Фото: facebook/Артем Шевченко

Українська сторона надала фотоматеріали, які свідчать про умисний підпал з боку російських збройних формувань.

Делегація України в ОБСЄ навела докази щодо причетності підтримуваних Росією бойовиків до підпалів біля селища Попасна у Луганській області, що призвели до масштабних пожеж, внаслідок яких загинули 11 людей. 

Це відбулося під час чергового засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у Відні, повідомляє кореспондент "Укрінформу". 

"Трасувальні снаряди, які застосовувалися під час збройних провокацій російських окупаційних сил, спричинили сильні пожежі. Також є докази того, що великі пожежі вздовж лінії фронту були навмисно спричинені російськими збройними формуваннями", - заявив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

Він також розповів, що відповідно до об’єктивних офіційних даних української метеослужби, станом на 1-3 жовтня 2020 року, біля Попасної було зафіксовано західний напрямок вітру з південного сходу та сходу, швидкість 4-6 м/с. Лоссовський продемонстрував датовані 3 жовтнем фотоматеріали, які легко орієнтуються за напрямком та картою Google з прив’язкою до площі займання на північ та південь від дороги Т0504. Вони свідчать про умисний підпал з боку російських формувань.

Також він вказав на відеофіксацію того, як бойовики підпалювали суху траву неподалік позицій ЗСУ.

"За результатами попереднього аналізу можливо зробити висновок про те, що фіксується чітка лінія фронту пожежі – як з північного, так і з південного боку дороги – яка починається перед позиціями незаконних збройних формувань РФ. Зазначене можливе лише за одночасного підпалу в декількох місцях та на одній лінії", - заявив заступник очільника місії України при ОБСЄ.

За його словами, одне, випадкове місце пожежі виключається, "оскільки за такого напрямку та сили вітру фронт початку пожежі мав би видимі невеликі вогнища пожежі, які б розширювалися за напрямком вітру".

"Також очевидним є те, що лінія пожежі, яка була скерована на позиції ЗС України та несла загрозу цивільному населенню н.п. Попасна, починається на рівні блокпосту російських збройних формувань на автодорозі Т0504, який проглядається на фотоматеріалах", - зазначив Лоссовський і додав, що  вогонь з’явився в кількох місцях одночасно, що також свідчить про навмисний підпал.

Нагадаємо:

  • 30 вересня та 1 жовтня у декількох районах Луганській області виникли масштабні лісові пожежі, що перекинулись на населені пункти. Найбільш складна ситуація склалася вздовж лінії розмежування на території Станично-Луганського, Новоайдарського, Сєвєродонецького районів, де до зони ураження потрапило 32 населених пункти. 
  • Під час ліквідації лісових пожеж виявлено тіла 11 осіб: троє людей загинули внаслідок отруєння продуктами горіння, одна – від отриманих опіків, троє – внаслідок серцевих нападів, причина загибелі ще чотирьох встановлюється. Постраждали 19 осіб, зокрема троє співробітників ДСН).

    Військові зафіксували причетність російських окупантів до пожеж у Луганській області

    Військові зафіксували причетність російських окупантів до пожеж у Луганській області

Повʼязані теми:

Наступна публікація