Україна від Росії отримує 10 млн тонн вугілля на рік – Аваков

Україна від Росії отримує 10 млн тонн вугілля на рік – Аваков

Фото: УНІАН

За словами міністра, 70% потоку вантажів через лінію розмежування проводиться компаніями ДТЕК Ріната Ахметова.

Тим часом, коли на Донбасі блокують залізничне сполучення з підконтрольними бойовикам територіями, Україна продовжує експортувати російське вугілля та газ.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс" завив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"А нічого взагалі, що ми закриваємо вугілля зі своєї окупованої території від наших українських громадян, в той час як від РФ продовжуємо спокійно отримувати 10 млн т вугілля на рік? Про це ніхто не пам'ятає? А нічого, що ми купуємо у Словенії з реекспорту газ насправді російський? І з перетіканнями електроенергії така ж ситуація", – розповів Аваков.

Міністр також додав, що 70% потоку вантажів через лінію розмежування проводиться компаніями ДТЕК Ріната Ахметова, що наразі діють в українському юридичному полі.

Проте глава МВС наголосив, що сума податків, які заплатив ДТЕК у 2016 році, склала 36,1 млрд грн, що становить близько 20% дохідної частини держбюджету.

Міністр додав, що в разі експорту африканського вугілля, в Україні можуть піднятися тарифи на електроенергію в розмірі 25-30%, додав міністр.

Нагадаємо,  15 лютого на позачерговому засіданні Кабінету міністрів затвердили рішення про введення надзвичайного стану на ринку електроенергії. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вкотре засудив блокування поставок вугілля антрацитової групи з окупованих територій.

Гройсман також закликав учасників блокади її зняти, бо вона загрожує енергетичній безпеці України. 

Пізніше стало відомо, що розпорядження уряду про введення надзвичайного стану на ринку електроенергії може тривати не більше двох місяців. "Розпорядження діятиме протягом місяця. Воно може бути ще раз подовжене на місяць. Тобто не більше двох місяців дане розпорядження працює. І не більше", - запевнив міністр Насалик.

В ЄС закликали негайно припинити блокаду на Донбасі. Зазначається, що ця блокада може спричинити енергетичну кризу, що зашкодить громадянам України по обидві сторони лінії розмежування.

Повʼязані теми:

Наступна публікація