Україна виходить із темряви: як на Львівщині та Одещині перемагають відсутність електрики

Україна виходить із темряви: як на Львівщині та Одещині перемагають відсутність електрики

фото / Роман Балук, ЛМР

В областях запровадили графіки погодинних і аварійних відключень. Є проблеми зі зв'язком.

Через руйнівні обстріли на Львівщині мати електроенергію одномоментно поки може лише третина населення. Решта - без світла.

Про ситуацію через влучання в об'єкт критичної інфраструктури повідомили кореспонденти ТСН.

Ситуація з електрикою на Львівщині

"Дехто з мешканців може обурюватися, що деякі будинки мають напругу, а деякі не мають, це пов’язано з тим що об’єкти критичної інфраструктури не мають прямого живлення, а від них ще паралельно живляться споживачі", - розповідає технічний директор "Львівобленерго".

Але львів’яни шукають можливість працювати. У кав'ярнях та крамницях підключають генератори.

"Викручуємося за допомогою генератора. Все не можемо підключити, але варимо фільтр каву, газова плита працює, можемо приготувати якийсь теплий сніданок", - розповідає власниця кав'ярні Оксана Бедрій.

На Львівщині розгорнули близько пів сотні "Пунктів незламності", а також у самому місті діє 18 пунктів обігріву, які теж живляться завдяки дизельгенераторам. Ось один із них. Мешканці працюють за ноутбуками, заряджають ґаджети, також тут можна випити чаю, кави чи перекусити.

У Львові школи і садочки працюють, та в разі, якщо електропостачання не буде цілу добу, роботу призупинять. У місті не працюють 80% світлофорів, на складних перехрестях є регулювальники. Львів - без електрики, але із впевненістю, що зиму перезимуємо.

Електропостачання на Одещині

В Одесі й досі темно. Світло є хіба у 10% містян, насамперед це критична інфраструктура. Зокрема, лікарні, а також будинки, що з ними на одній лінії. Решта осель поки без електрики. Водопостачання у місті вже відновили. Тепло теж є у більшості будинків.

Аби зменшити навантаження на енергосистему, в місті не працює електротранспорт. Напередодні знеструмлені трамваї та тролейбуси зупинилися. Водії залишилися в холодних салонах. Одесити носили їм гарячі напої, їжу, навіть теплі речі. Тих містян, у кого ще нема опалення, запрошують до "Пунктів незламності". Там є гарячий чай та розетки.

"Вже другу добу сюди йдуть люди. Їх дуже багато. Пункти будуть працювати стільки, скільки це буде потрібно", - каже речниця ГУДСНС Одещини Марина Мартиненко.

Запрошують до себе кав'ярні та магазини, що працюють на генераторах. Щоб зарядити ґаджети, люди стають у великі черги, техніку вдається зарядити хіба частково.

В місті спостерігаються великі проблеми зі зв'язком. Треба шукати місце, де можна зловити сигнал. Але містяни кажуть, що готові терпіти незручності й на терористичний шантаж Росії не піддадуться.

Поліція посилює патрулювання, особливо темної пори доби.  В години пік на перехрестях стоять регулювальники. 

Нагадаємо, в Україні відновлено електропостачання усіх об’єктів критичної інфраструктури: лікарень, водоканалів. Триває поступове підключення житлових будинків.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Наступна публікація