Україна випускатиме громадян до Росії лише за закордонними паспортами. Чому й коли почне діяти новація

Україна випускатиме громадян до Росії лише за закордонними паспортами. Чому й коли почне діяти новація

Фото: УНІАН

Росіяни вже в'їжджають до України за закордонними паспортами.

До Росії - з закордонним паспортом. Україна може відмовитися від спрощеного перетину кордону із цією державою. У Міністерстві закордонних справ кажуть, це питання державної та особистої безпеки громадян. Нововведення може запрацювати вже за кілька місяців. Росіяни ж уже в'їжджають до України за закордонними паспортами.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Візового режиму між Україною і Росією не було до 1997 року. Доки незалежні держави не ухвалили угоду, згідно з якою перетин кордону можливий за внутрішнім, службовим чи дипломатичним паспортом, свідоцтвом про народження - дітям до 16 років, або ж посвідченням моряка чи члена екіпажу.

Але за нинішньої ситуації, війни на Сході та анексії Криму, такий спрощений режим не є доцільним, кажуть у МЗС, бо це становить загрозу національній безпеці України. Крім того, внутрішні паспорти, дедалі частіше підробляють. За останні три роки відсоток фальшивих документів, за якими намагалися перетнути кордон, зріс у 20 разів.

"Уявімо ситуацію: паспорт громадянина України втрачено, і цим паспортом скористалися правопорушники, переклеїли фотокартку. Свідоцтво про народження - у цьому документі відсутня фотокартка, тому чітко визначити належність цього документа конкретній дитині дуже складно", - говорить директор ДКС МЗС України Сергій Погорельцев.

Водночас перетин кордону за закордонними паспортами дозволить виявляти злочинців, а також неплатників алміентів, які хочуть втекти за кордон від відповідальності.

Україна може відмовитися від спрощеного перетину кордону із Росією

Україна може відмовитися від спрощеного перетину кордону із Росією

Закордонний паспорт підробити значно складніше. До того ж, дані з нього зчитуються за секунди. Це зручно як під час перетину кордону, так і під час встановлення особи, за його втрати. І з цим погоджуються там, де до кордону з Росією - рукою подати.

"Закон є закон. Нічого, якось будемо звикати. Україна є Україна. Будемо незалежні в повному значенні цього слова", - каже головна бухгалтерка Юнаківської сільради на Сумщині Олена Сніжко.

Село Юнаківка на Сумщині - за сотні метрів від пункту пропуску. Тут проживає півтори тисячі людей. Третина з них регулярно приймає родичів з Росії на свята або поминальні дні. І з тих самих причин їздять до них.

"У нас половина родичів у Росії. Вони ж до нас їздять за закордонними, значить і ми поїдемо, а що робити", - говорить жителька села Юнаківка Валентина Воробйова.

Користуються біометрикою або закордонними паспортами хіба молодь, розповідають місцеві жителі.

Від початку року тих, хто в'їхав і виїхав до Росії через Сумщину - майже 1,7 млн осіб. Коли уряд ухвалить анонсоване рішення, окрім потреби мати закордонний паспорт, від 1 березня 2020 року, для них нічого не зміниться. Час перебування і умови перебування - ті, що й раніше. Якщо ж громадянин заїде до Росії за старим порядком, для повернення в новому - муситиме звернутися до найближчого консульства України.

Сергій Моргун, Оксана Солодовник

Повʼязані теми:

Наступна публікація