Україна вважає, що Росія не має права називати своїх військових в Нагірному Карабасі "миротворцями"

Україна вважає, що Росія не має права називати своїх військових в Нагірному Карабасі "миротворцями"

Фото: Associated Press

Водночас Україна вітає припинення бойових дій в Нагірному Карабасі.

Росія не має ані юридичних, ані моральних підстав називати "миротворцями" відправлених до Нагірного Карабаху військових.

Про це постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ, пише "Укрінформ".

За його словами, Росія "не має ані юридичних, ані моральних підстав називати свої військові підрозділи, віднині дислоковані у районі Нагірного Карабаху, миротворцями".

Дипломат наголосив на продовженні російської агресії проти України, зокрема тимчасову окупацію збройними силами Кримського півострова, а також окремих районів Донецької та Луганської областей.

Він також поставив під сумнів ефективність "миротворчої" ролі Росії у регіоні Південного Кавказу через триваючу окупацію Росією частини суверенної території Грузії, яка, за словами Цимбалюка, "дискредитує поняття миротворчої місії як такої у сенсі міжнародного права загалом та Статуту ООН зокрема".

Водночас він заявив, що Україна вітає припинення бойових дій в Нагірному Карабасі, також "послідовно та безумовно підтримує суверенітет та територіальну цілісність" Республіки Азербайджан в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Ми вважаємо, що наступні кроки мають бути спрямовані на відновлення стабільності та добробуту у регіоні, а також на продовження міжнародних зусиль з метою досягнення повного врегулювання Карабаського конфлікту на основі міжнародного права", - підкреслив український дипломат.

Раніше Кремль оприлюднив указ Путіна щодо діяльності російських миротворців у Нагірному Карабасі.

Як повідомлялося, у ніч проти 10 листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Азербайджану Ільхам Алієв і президент Росії Володимир Путін підписали тристоронню заяву, згідно з якою від 10 листопада оголошується повне припинення вогню і всіх військових дій в Нагірному Карабасі.

Підрозділи Збройних сил Азербайджану та Вірменії зупиняються на займаних позиціях. Російські миротворці будуть розгорнуті уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж коридору, що з'єднує його з Вірменією.

У Єревані люди вийшли на протест проти підписання тристоронньої заяви щодо Нагірного Карабаху

У Єревані люди вийшли на протест проти підписання тристоронньої заяви щодо Нагірного Карабаху

Повʼязані теми:

Наступна публікація